Hlavní obsah

Den v byznysu: Účet za zavřené obchody. Chceme 250 miliard korun

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 22. února.

Článek

Protiústavní postup vlády postavil řadu firem na pokraj zkázy, takže by vláda nyní měla jednat velmi rychle a připravit kompenzace. Tvrdí to šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

A zároveň dal na opatření, která Ústavní soud označil za protiústavní, i cenovku. „Ty náklady, které by stát měl vyplatit, jsou okolo 250 až 260 miliard korun,“ řekl pro Byznys Seznam Zprávy. A dává vládě několik dní. Zároveň dodal, že jeho svaz nyní zapojil sedm právníků, kteří chystají vzory žalob, pomocí kterých se mají obchodníci domáhat vyplacení tržeb, které mohli mít, pokud by je vládní opatření nedonutila zavřít.

Rozhovor s Tomášem Prouzou.Video: Zuzana Hodková

Český stát bobtná

Každá vláda se holedbá tím, že zefektivní státní správu, sníží počet administrativních pracovníků a místo nich pošle peníze třeba na platy učitelů. Podobné sliby udělal i premiér Andrej Babiš a dopadlo to jako vždycky. Počet lidí pracujících pro stát se od jeho nástupu do Strakovy akademie zvýšil zhruba o 29 tisíc –⁠ a rozhodně nejde jen o učitele, policisty nebo hasiče.

Česko zůstane montovnou, bojí se průmyslníci

Šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák upozornil, že z balíku 172 miliard evropských dotací má jít jen 1,6 miliardy korun na klíčovou digitalizaci českého průmyslu. Bojí se, že nám v porovnání s Německem a ostatními zeměmi ujede vlak.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované