Hlavní obsah

Den v byznysu: Žádný chléb a hry. Češi si nezajdou do hospody ani na lyže

Den v byznysu.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 9. prosince.

Článek

Ode dneška v podstatě bez hospod

Ode dneška musí restaurace a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. Tedy o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Někteří provozovatelé hodlají proti opatření protestovat tím, že své restaurace nezavřou navzdory hrozbě vysokých pokut. Podobný protest proběhl včera na Slovensku.

Rekordní sbírka

V době omezení pro fitness centra chtějí lidé cvičit alespoň doma. Projektu Železná Koule se během necelých čtyř hodin podařilo na online tréninky vybrat milion korun přes platformu HitHit.

Na lyže to bez testů či karantény nepůjde

Pandemie zhatila plány lyžařů na dovolenou. Ještě v loňském roce měly cestovní kanceláře na podzim vyprodané lyžařské zájezdy. Dnes je všechno jinak. Cestovky hlásí meziroční propad horských zájezdů o celých devadesát procent.

V Česku vleky zatím stojí, spustit by se měly až 18. prosince. Lyžařské areály v tuzemsku zaměstnávají přes 45 tisíc lidí a spolu s návaznými službami přináší zimní sezona na českých horách veřejným financím přes 12 miliard korun. Nejvytíženější vánoční období generuje zhruba 30 procent všech tržeb.

Ale ani jinde v Evropě není situace růžová. Do většiny zemí musí mít turista negativní test na covid-19. Jednou z možných destinací pro lyžařský zájezd je Švýcarsko. Skiareály jsou otevřené, ale český turista musí podstoupit desetidenní karanténu. Také na Slovensku jsou skiareály v provozu. Češi se musí prokázat negativním testem na covid-19 ne starším než 72 hodin, nebo nastoupit domácí karanténu. Podobná opatření chystá i Rakousko, kde jsou zatím skiareály zavřené, stojí i lanovky v Itálii, které se podle dosavadních informací tuto zimu již nerozjedou.

Boeing MAX je zpátky

Americký výrobce letadel Boeing v úterý dodal první stroj 737 MAX od listopadového zrušení zákazu tato letadla provozovat. Letadlo podle médií převzala společnost United Airlines. Potížím ale Boeing čelí i nadále, jiné aerolinky totiž dřívější objednávky dál ruší.

Voda se stává důležitou komoditou

Voda se oficiálně dostala mezi nejdražší komodity světa, jako jsou ropa či zlato. V pondělí se na burze v Chicagu rozjel nový burzovní index, jmenuje se NQH2O a odráží cenu vody v Kalifornii, která se potýká se suchem i požáry, takže voda patří k ceněným surovinám.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované