Hlavní obsah

Den v byznysu: Vláda zaspala. Měla začít v říjnu, vzkazuje hlas průmyslu

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Od pondělí podle bavorského modelu. Na pivo jen očkovaní, ti bez vakcíny povinně v práci jednou týdně test. Rychlý přehled nejdůležitějších událostí v byznysu ze dne 22. listopadu.

Článek

Změny, než přijdou zase další změny

Služby v gastronomii či ubytovacích zařízeních, kulturní a sportovní akce, ale i služby typu kadeřnictví, manikúra, tetování, sauny, wellness a solária jsou od pondělí přístupné pouze očkovaným a lidem, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

Úplná výjimka z tohoto opatření platí jen pro děti do 12 let. Děti od 12 let, lidé s kontraindikací k očkování a lidé, kteří očkování právě podstupují, se budou moci i nadále prokázat negativním PCR testem.

Zaměstnavatelé mají ode dneška jednou týdně testovat neočkované pracovníky, ti se testu musí podrobit. Opatření se týká také živnostníků. Podniky mohou k testování použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad.

Jak nová opatření komentuje Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, si pusťte v úvodním videu. Podle něj vláda zaspala a tohle mělo přijít před měsícem.

Kompenzační programy

Jan Rafaj pro SZ Byznys komentuje i podmínky pro vstup do kompenzačních programů. A sice pokles obratu o 30 procent, jak avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Vláda tak vyhověla profesním svazům. Stát podnikatelům ale poskytne nižší podporu, než na kterou měli nárok, když se požadoval propad tržeb o 50 procent. Dotace se budou týkat období od 22. listopadu.

Smutno a prázdno

Restaurace najely na nová pravidla a hned po prvních hodinách hlásí další pokles tržeb. Zhruba 700 podniků v zemi se ale rozhodlo, že Tečku u svých zákazníků kontrolovat nebude.

Provozovatelé bazénů a wellness center očekávají kvůli novým opatřením pokles návštěvnosti. Přesto, že v krizi měli velké ztráty, hlásí ambiciózní investiční plány. Největší provozovatel léčebných lázní v Evropě, například v Mariánských Lázních, za víc než miliardu opraví chátrající hotel Kavkaz.

Reklama

Související témata:

Doporučované