Hlavní obsah

Den v byznysu: Za pár let nebudeme chodit na benzinku, ale na orlenku

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 16. září.

Článek

Majitel sítě čerpacích stanic Benzina, polský PKN Orlen, se rozhodl tradiční českou značku upozadit až do nebytí. Bratry Zikmundovy, od jejichž značky BZ z 20. let minulého století se jméno Benzina odvíjí, by to jistě nepotěšilo.

Za pár let nebudeme chodit na benzinku, ale na orlenku. Polský vlastník bohužel neuvažoval o propojení jmen, ostatně název „Orlen“ vznikl spojením „orla“ a „energie“. V případě značkového páření s Benzinou se nabízí například „Orlina“.

Zkombinovat lze i zvířata ve znaku obou značek – kůň s malými křidýlky dodaný Benzinou dostane velké orlí letky a vznikne Pegas. Bájný okřídlený oř prý létal rychle jako vítr, což je schopnost, kterou by si každá společnost napojená na dopravu měla považovat.

Ceny v průmyslu rychle rostou

Pokud někdo věřil, že se inflace rychle vrátí k normálu, dostal další důkaz, že se mýlí. Ceny průmyslových výrobců rostou o 9,3 procenta – nejrychleji za 28 let.

Čipy nejsou, automobilky to ničí

Nedostatek čipů drtí evropské automobilky včetně těch českých. Výroba nových vozů v tuzemsku kvůli tomu v létě propadla o 39 procent. Za celý rok 2021 je skóre meziročně sice lepší, ale v porovnání s necovidovým rokem 2019 hlásí české automobilky výrobní ztrátu téměř 18 procent.

Reklama

Doporučované