Hlavní obsah

Den v byznysu: Zachránit, či nezachránit. Čína řeší dilema za 6,5 bilionu

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 15. září.

Článek

Když v roce 2008 zkrachovala banka Lehman Brothers, hodně se řešilo, kdo je „too big to fail“, tedy příliš veliký na to, aby ho vláda nechala zkrachovat a riskovala pak potíže. „Lehmani“ tak velcí zjevně nebyli – a zůstává otázkou, jestli by při znalosti všech dopadů nejednala vláda George W. Bushe jinak.

Nyní si podle všech indicií vyzkouší dilema „too big to fail“ i Číňané. Hrozí krach velkého developera Evergrande a čínská komunistická strana v čele se Si Ťin-pchingem musí rozhodnout, jak si poradí s jeho dluhy za astronomických 305 miliard dolarů – tedy 6,5 bilionu korun.

Hypotéky pořád jedou

Hypotéky zdražují už šest měsíců v řadě a i když to nyní nevypadá, do konce roku se může průměrná úroková sazba blížit ke třem procentům. Zájem o půjčky se však stále drží na rekordech – s inflací čtyři procenta je sazba 2,32 % pořád víc než dobrá nabídka.

Solární temno končí

Poslanci schválili novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Solární elektrárny mohou nově čerpat podporu formou aukcí. Soláry z let nezvládnutého boomu 2009 a 2010 budou podléhat novým odvodům.

Sekyra staví na Rohanském ostrově

Developerská společnost podnikatele Luďka Sekyry chce na pražském Rohanském ostrově postavit tři tisíce bytů. Už teď je jasné, že půjde o hodně drahé bydlení. Metr čtvereční tamního bytu se prodává od 120 do 150 tisíc korun. A cena půjde ještě výš.

Reklama

Doporučované