Hlavní obsah

Den v byznysu: Žádné světlo na konci tunelu. Uvolnění ani kurzarbeit neprošly

Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 19. února.

Článek

Žádné rozvolňování, kurzarbeit a povinnost respirátorů

Obchody s hračkami, elektronikou, módou a dalším zbožím zůstanou v pondělí zavřené. Jejich otevření vláda s ohledem na vývoj pandemie nedovolila.

„Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu,“ řekl ministr Karel Havlíček.

V pondělí Ministerstvo zdravotnictví nařídí nošení respirátorů nebo nanoroušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného půjde o obchody, veřejnou dopravu nebo nemocnice.

Poslanci dnes znovu odsunuli rozhodnutí o nových pravidlech kurzarbeitu a vrátili ho k dalšímu projednávání do druhého čtení. Na příští týden se chystá jednání zástupců sněmovních stran, zaměstnanců a Hospodářské komory s cílem najít dohodu.

České hry táhnou

Koronavirová krize pomohla hernímu byznysu. Počet prodaných her výrazně roste a spolu s nimi i zisky jejich vývojářů. Největší české herní studio Bohemia Interactive v loňském roce prodalo hned 5,7 milionu kopií svých her a utržilo 1,6 miliardy.

Nový rok zbrzdil dopravu

Oslavy čínského nového roku přinesly zácpy a zpoždění termínů doručení zboží. Některé přístavy se zahltily a lodě čekají na odbavení. Ceny za dopravu zboží z Asie do Evropy jsou dlouhodobě na vrcholu. Lodní přepravní společnosti si navzdory pandemii přichází na obrovské zisky.

Uber prohrál. Už zase

Uber už potřetí prohrál. Podle britského nejvyššího soudu řidičům této taxislužby přísluší zaměstnanecká práva, jako je například minimální mzda anebo proplacená dovolená. Uber tak musí napříště své řidiče považovat za zaměstnance, nikoli za osoby samostatně výdělečně činné. Za zaměstnance je musí považovat i ve chvíli, kdy jsou přihlášeni do aplikace a čekají, až si je někdo objedná.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované