Hlavní obsah

Den v byznysu: Zavřené okresy, nefunkční kompenzace a změna je v nedohlednu

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 11. února.

Článek

Uzavřené okresy a byznys

Vláda omezila pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Situace v uzavřených okresech je naléhavá. Seznam Zprávy zjistily, že například jedna z největších textilek v Česku Juta působící na Trutnovsku hlásí desítky nemocných zaměstnanců. Dnes ráno do práce přišla kvůli onemocněním a karanténě jen polovina směny. Nemocnost ve firmě činí zhruba třicet procent.

„Je to možná jediné řešení, jak vir zastavit. My už nevíme, co dělat jinak. Používáme respirátory, denně posíláme 50 zaměstnanců na testy, nečekáme na hygienu. Možná je opravdu jedinou cestou izolovat nejvíc postižené regiony,“ řekl Jiří Hlavatý, šéf textilky Juta.

Kritika nových kompenzací

Nový systém kompenzací je terčem kritiky. Kvůli sjednocení pomoci si pohorší ti podnikatelé, kteří čerpali hned z několika programů. Protože se výše kompenzací odvíjí od počtu zaměstnanců, budou bité také podniky, které musely propouštět. Podnikatelům vadí i kritérium poklesu tržeb o 50 procent. Uškodí to těm, kteří se během krize snažili fungovat třeba přes výdejního okénka.

Zisky českých bank padají o zhruba polovinu

Čistý zisk skupiny ČSOB v koronavirovém roce 2020 klesl o 57 procent na 8 a půl miliardy korun. Objem úvěrů, vkladů i aktiv pod správou banky se meziročně zvýšil. Propad zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.

Například Komerční bance loni klesl čistý zisk o 45 procent, UniCredit Bank v Česku a Slovensku vykázala meziroční pokles o 50 procent a Moneta Money Bank měla zhruba 35procentní pokles. V pátek Raiffeisenbank informovala o poklesu zisku 49 procent a z menších bank oznámila Equa bank pokles o 55 procent.

Bankovní trh se za poslední rok přeskupuje. Například Moneta Money bank v dubnu koupila hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, letos v lednu společnost PPF vlastnící Air Bank oznámila zájem o koupi Monety a minulý týden oznámila Raiffeisenbank koupi menší Equa bank.

Rapidní pokles nákladu tištěných médií

Tištěná média loni zaznamenala výpadek příjmů téměř dvě miliardy korun. Většinu ztrát tvoří pokles inzerce, výrazně však ubylo také prodaných vydání. Prodej deníků meziročně klesl o téměř 94 tisíc, časopisů se prodalo o 446 tisíc kusů méně.

Jak se bude vyvíjet česká ekonomika?

Česká bankovní asociace v nové prognóze očekává, že tuzemská ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta. Příští rok by měl růst české ekonomiky zrychlit na 4,6 procenta. Pro srovnání, loni česká ekonomika klesla podle odhadu ČSÚ o 5,6 procenta, což bylo nejvíce za existence samostatného Česka.

Ekonomové českých bank očekávají sice ještě začátkem letošního roku meziroční pokles ekonomiky, ale už během jara by mělo nastat razantní ekonomické oživení.

Asociace zároveň uvedla, že období nejvyšší i nejnižší zaměstnanosti má český trh práce již za sebou. Současný růst nezaměstnanosti bude pouze přechodný. Letos by měla nezaměstnanost stoupnout z loňských 3,6 procenta na 4,4 procenta a příští rok pak opět poklesnout.

Odhady o vývoji ekonomiky se ale u jednotlivých institucí liší. Ministerstvo financí ve své lednové prognóze očekávalo letošní růst ekonomiky ve výši 3,1 procenta, Česká národní banka čeká růst 2,2 procenta a nejoptimističtější je Evropská komise. Ta v dnes zveřejněné prognóze odhaduje růst na 3,2 procenta. Odhady na příští rok se pohybují v rozmezí mezi 3,4 procenta až pět procent.

Nová Škoda na obzoru

Automobilka Škoda zveřejnila první snímek čtvrté generace modelu Fabia. Nový model má přinést více prostoru v interiéru i kufru, nejmodernější asistenční systémy a široké možnosti konektivity. Světová premiéra nové generace Fabie se uskuteční na jaře 2021.

Vakcína vydělává

Farmaceutická firma AstraZeneca loni zvýšila tržby o deset procent. Společnost, která vyvinula jednu z vakcín proti covidu-19, letos očekává další růst. Tržby z vakcíny činily dva miliony dolarů. AstraZeneca nicméně uvedla, že „za pandemie“ z vakcíny nechce těžit a bez nároku na zisk ji poskytuje zemím v rozvojovém světě.

Amsterdam pokořil Londýn

Největší akciovou burzou v Evropě se po brexitu stal Amsterdam, který tak předstihl dosud kralující Londýn. V lednu se na různých nizozemských obchodních platformách denně zobchodovaly akcie v průměru za 9 miliard eur. To je ve srovnání s prosincem více než čtyřnásobek.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované