Hlavní obsah

Dění v Národní galerii znejistilo sponzory. Jeden už končí, další konec zvažuje

Andrej Babiš na pondělní schůzce s prezidentem mluvil o demisi ministra kultury Antonína Staňka.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Národní galerie po odvolání ředitele Jiřího Fajta řeší, jak si udržet sponzory znepokojené posledními událostmi.

Článek

Nenadálé odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta přineslo jedné z největších kulturních institucí v zemi i jednu nepominutelnou nejistotu.

Ministr kultury Antonín Staněk, který kvůli událostem podal demisi, totiž svým krokem vůči řediteli Fajtovi vzbudil i obavy sponzorů.

A ze zjištění Seznamu je jisté, že někteří – i pod vlivem Staňkova zásahu – s Národní galerií skončí nebo o tom uvažují.

Jde přitom o donátory, jejichž příspěvky se pohybují v řádech milionů korun ročně.

Jak zjistil Seznam, rozhodnutí o konci spolupráce s Národní galerií už padlo v případě pojišťovny Kooperativa. Její mluvčí Milan Káňa připustil, že k tomu přispělo i současné dění kolem odvolaného ředitele. I když také říká, že to nebyl jediný důvod. Představy obou institucí o spolupráci se totiž ukázaly jako rozdílné.

„Původně jsme si mysleli, že bychom mohli spolupracovat dlouhodobě, ale změnil se plán našich výstav, tak jsme se rozhodli ve spolupráci nepokračovat,” uvedl pro Seznam Milan Káňa s dovětkem, že „pravdou je, že i současná situace okolo vedení Národní galerie byla jedním z důvodů”.

Kooperativa přitom byla partnerem Národní galerie v roce 2018 při výstavách pořádaných ke 100. výročí založení Československa. Národní galerie naopak Kooperativě zapůjčila obrazy Františka Kavána pro vlastní výstavní počin. „Bez obrazů z Národní galerie by tato výstava nebyla tak úspěšná,” uvedl mluvčí Kooperativy Káňa.

Podle auditu zveřejněného ministerstvem kultury podepsala Kooperativa s galerií smlouvu o partnerství ve výši půl milionu korun a Nadace pojišťovny Kooperativa darovala 2,5 milionu korun.

Jde nám o umění

Se znepokojením sleduje události po odvolání ředitele Jiřího Fajta také nadace spojená s rodinou 44. nejbohatšího Čecha Petra Pudila.

The Pudil Family Foundation, která například v roce 2017 sponzorovala podle auditu galerii částkou 2,5 milionu, spolupracuje s Národní galerií více jak sedm let. Ředitelka nadace Ivana Goossen Seznamu řekla, že směřování galerie pod vedením Jiřího Fajta se jim velmi zamlouvalo.

Způsob odvolání považuje tento významný sponzor galerie za skandální a míní, že vážně poškozuje reputaci galerie v mezinárodním prostředí. Přesto zatím verdikt, že by The Pudil Family Foundation s podporou Národní galerie skončila, nepadl.

„Jde nám o umění, nikoliv o politiku, a tak nechceme nyní činit nějaká rozhodnutí o naší podpoře. Počkáme, s jakou koncepcí přijde nové vedení Národní galerie, a pak zvážíme náš postoj,” uvedla ředitelka nadace, již založili manželé Pudilovi a která se věnuje podpoře českého moderního a současného umění a je členem akvizičních komisí renomovaných evropských galerií Tate a Centre Pompidou.

Národní galerie na otázku, jaká je situace se sponzory, uvedla, že komunikace s nimi pokračuje stejně jako práce na výstavách a dalších projektech.

„Zveřejňovat detaily obsahu jednání s partnery a sponzory nepovažujeme za profesionální,” uvedl pro Seznam zastupující ředitel Ivan Morávek.

„V nejbližší době se chystáme oslovit nové partnery v souvislosti s hlavními výstavními projekty letní sezóny – výstav francouzských impresionistů a Alberta Giacomettiho,” dodal.

S bankou na Kokoschku

Seznam zjistil, že galerie minulý pátek jednala například s Komerční bankou, která je generálním sponzorem instituce a loni podle čísel z auditu darovala galerii ve dvou darech celkově 9,5 milionu korun. Jak situace vypadá s tímto sponzorem, není zřejmé, byť se banka odvolává na to, že upřednostňuje dlouhodobé vztahy.

„Jednání s novým vedením galerie je na samém počátku. Poskytnutí bližších informací by proto bylo v tuto chvíli předčasné,” uvedl mluvčí banky Michal Teubner.

Komerční banka byla prvním velkým sponzorem, jehož získání oznámil Jiří Fajt krátce poté, co nastoupil do funkce ředitele v roce 2014. Původní smlouva byla na rok s tím, že banka zůstane sponzorem nadále, pokud by spolupráce fungovala.

V době, kdy banku Jiří Fajt do galerie přivedl, popisoval spolupráci tak, že Komerční banka pošle částku, která odpovídá nákladům na mezinárodní projekt středního rozsahu. Komerční banka se tak podílela na financování výstavy Oskara Kokoschky.

Součástí dohody pak bylo, že Národní galerie pomůže bance s její vlastní sbírkou nebo vzájemnou zápůjčkou mezi institucemi pro stálé i krátkodobé výstavy. Od dubna 2015 pak Komerční banka platí vstupné do stálých expozic za děti a mládež do 18 let a studenty do 26 let.

Byla to však právě první smlouva s Komerční bankou, která vyvolala na konci roku 2014 pochybnosti.

Deník MF Dnes tehdy uvedl, že vedle smlouvy na podporu Kokoschkovy výstavy je navržena také další, podle níž se má sponzor podílet na odměnách pro ředitele galerie. Galerie i banka poté uvedly, že šlo jen o návrh, který nevstoupí v platnost.

Do konce roku nic neměníme

Seznam při dotazování mezi sponzory zjistil také to, že řada z nich minimálně do konce roku na spolupráci s Národní galerií nic měnit nehodlá.

„S Národní galerií máme uzavřenu smlouvu o sponzoringové spolupráci platnou do konce roku 2019 a neuvažujeme o tom, že bychom ji předčasně ukončili. S aktuální podobou vzájemné spolupráce jsme spokojeni,” uvedl mluvčí Škoda Auto Vítězslav Kodym.

Přední český výrobce aut přispívá galerii jak finančně, tak zápůjčkami vozů. Podle auditu ministerstva kultury uzavřela v roce 2018 galerie se Škodou Auto smlouvu o spolupráci ve výši 2,5 milionu korun. Naopak Národní galerie poskytuje zaměstnancům Škody Auto zvýhodněné vstupné nebo pořádá komentované prohlídky a workshopy připravované na klíč pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, zejména děti.

Obdobně odpověděli další partneři galerie – například společnost Mattoni nebo Bohemia Sekt.

„Na naší spolupráci s Národní galerií nehodláme v současné době nic měnit,” sdělila mluvčí Mattoni Andrea Brožová. „Situaci kolem Národní galerie sledujeme, ale o ukončení partnerství neuvažujeme,” uvedl pro Seznam ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Výrobce minerálních vod je partnerem vzdělávacích programů Národní galerie a dle slov mluvčí podporovali i otevření českého pavilonu na letošním bienále v Benátkách. Partnerství výrobce sektů pak spočívá především v podpoře slavnostních vernisáží.

A přesto, že patří mezi petenty za odvolání Antonína Staňka z čela ministerstva kultury, nehodlá spolupráci s Národní galerií ukončit ani ředitel literárního veletrhu Svět knihy Radovan Auer.

„Abychom spolupráci ukončili z naší strany, to by musela úroveň Národní galerie klesnout o několik pater a moc nevěřím, že by se něco takového mohlo v brzké době stát,“ uvedl.

Reklama

Doporučované