Hlavní obsah

Dění v současném Polsku - legitimní změny, nebo ohrožení právního státu?

Mapa Jiřího Hoška o dění v současném Polsku.

 

Reklama

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) od posledního nástupu k moci zásadně mění fungování země našich severních sousedů. Mít „právo” ve svém názvu ještě neznamená, že postup formace kolem Jaroslawa Kaczyňského není ohrožením právního státu. Právě tak to vnímá Evropská komise, která Polsku hrozí pozastavením hlasovacích práv.

Článek

V pořadu Mapa Jiřího Hoška mluví o drolení polské demokracie, ohrožení nezávislých soudů i veřejnoprávních médií např. známý spisovatel Mariusz Szczygiel, polští novináři Bartosz Wieliňski a Krzysztof Nakonieczny nebo redaktor serveru iRozhlas.cz Filip Harzer. Hlavní host, polská novinářka Barbara Sierszula, která žije dlouhodobě v Česku, zdůrazňuje rozdělení polské společnosti. Podle ní spolu zástupci obou znesvářených táborů nejsou schopní komunikovat. Změny, kterých v posledních dvou letech PiS pod vedením Jaroslawa Kaczyňského v zemi dosáhla, jsou prý tak hluboké, že případné stisknutí pomyslného tlačítka „reset” se snahou vrátit vývoj před rok 2015 bude nesmírně složité.

Jmenování Mateusze Morawieckého premiérem je podle Barbary Sierszuly pokusem strany PiS zlepšit pošramocenou image Polska v zahraničí.

Morawiecki věří, že se varšavské vládě podaří vytvořit nějakou platformu další spolupráce s Evropskou komisí i v tom případě, že obě strany setrvají tvrdošíjně u svého názoru. Podle Bartosze Wieliňského z listu Gazeta Wyborcza jsou „příznivci PiS povzbuzováni ke konfrontaci s odpůrci vládní strany. Protivník je v Polsku považován za nepřítele, skoro jako nepřátelé lidu za sovětských dob. V parlamentu se pak osekává právo opozice vést diskuzi.” I v době, kdy je polská vládní garnitura jakoby na „válečné stezce” s Evropskou unií, ukázaly aktuální průzkumy rekordní, až 90procentní podporu polské veřejnosti ohledně členství v EU.

Reklama

Doporučované