Hlavní obsah

Deník Miloše Čermáka: Tahle satira a vtipy? Příliš sprosté a nevkusné, ale i tak dobrá zpráva o dnešní Americe

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: ČTK

Komik Dave Chappelle, který má pro vás na Netflixu vtipy, které nejspíš nechcete slyšet. Recenze v Deníku Miloše Čermáka.

Reklama

Komik Dave Chappelle má pro vás na Netflixu vtipy, která nejspíš nechcete slyšet. Ale to, že zazní, je dobrá zpráva o složité době. Další díl Deníku Miloše Čermáka.

Článek

Řekne: „Schválně, jestli poznáte, koho vám teď předvedu.” Na sobě má zelené montérky a je vidět, že si na pódiu užívá každý okamžik.

Nasadí tón ukřivděného pitomce.

„Hele, jestli jsi v životě udělal nějakou chybu a já na to přijdu, zkusím tě obrat o všechno. A je mi jedno, na co přijdu. Může to být dneska, zítra, za patnáct nebo dvacet let. Ale až na to přijdu, bude s tebou konec.”

Pak se zeptá publika, jestli někdo uhádne, koho teď předváděl. Dá mu jen pár okamžiků na rozmyšlenou. Ozve se pár hlasů, nejčastěji je slyšet „Trump?!”, jakoby prezident nemohl chybět nikdy, když nějaký komik vystupuje před lidmi.

Anketa

Vadí vám politická korektnost?
ANO
85 %
NE
15 %
Celkem hlasovalo 1804 čtenářů.

Ale není to Trump. Není to nikdo konkrétní.

„Jste to vy,“ vykřikne Dave Chappelle, a ukáže na publikum. To se úlevně rozesměje.

VY znamená publikum, rozuměj veřejnost, MY jsou celebrity.

„Tohle je ta nejhorší doba v historii, být celebritou,” říká.

Šestačtyřicetiletý komik vystupuje v hodinovém standupovém speciálu. Je to pátý speciál za tři roky, a můžeme si být jisti, že Chappelle má se společností Netflix velmi lukrativní smlouvu. Výše zveřejněna nebyla. Ale když podepsal původní smlouvu, původně jen na tři speciály, mluvilo se neoficiálně o šedesáti miliónech dolarů.

A Chapelle teď za tyhle peníze obhajuje na pódiu další bohaté a slavné lidi. Není to nebetyčná drzost? Kritiky v liberálních médiích to také už stačilo vytočit doběla, a to už během prvních hodin po premiéře.

Ano, byla by to drzost a nevkus. Chapelle má však jeden velký trumf. Jeho show, jakkoli v ní vstupuje v montérkách a mluví hodně neučesanou angličtinou, je chytrá a vtipná. Až úlevně chytrá, chce se napsat.

Chappelle samozřejmě provokuje, překračuje hranice vkusu a nevkusu, někomu může připadat umanutý, nespravedlivý a zlý. Třeba ten vtip o vagíně šestatřicetiletých žen si nepochybně mohl odpustit, a většina žen v publiku se mu nesmála.

Taky vtipy o znásilnění. Ale ono platí to, co říká o jednom představení, z kterého jedna žena po právě takovém vtipu odešla. „Promiňte, ale já byla znásilněná,” řekla mu.

„Není to vaše chyba, že vás znásilnili. Ale není to ani moje chyba. Takže tradá, holčičko!”, směje se Chapelle.

Vrací se k obviněním Michaela Jacksona ze zneužívání dětí, lépe řečeno k dokumentu HBO, který přinesl svědectví dvou z nich, dnes už samozřejmě dospělých.

„Nevěřím těm sráčům,” říká.

A i kdyby je zneužíval, „byl to král popu, panebože!”, a na rozdíl od bezpočtu dalších zneužívaných nebo obtěžovaných dětí mají Jacksonovy oběti zážitek na celý život, říká komik. Jasně, že se tyhle vtipy neposlouchají třeba rodičům malých dětí dobře. Ale Chappellovi se líbí uvádět publikum do nepohody a do rozpaků.

Žijeme v době, kdy je „lovná sezóna celebrit”, tvrdí, a byť se sám skandálům vyhýbá, brání aspoň své kolegy, kteří potíže měli. Například Kevin Hart kvůli několik let starým tweetům, údajně homofobním.

Napsal, že kdyby přistihl svého syna, že si hraje s domečkem pro panenky jeho dcery, tak mu ho rozmlátí o hlavu. Kvůli tomu letos neuváděl Oscary.

„Od dokonalosti ho dělily doslova čtyři tweety,” říká Chappelle. Hart je přesně ten typ celebrity, která zastání nepotřebuje. Je nejlépe placeným komikem současnosti, podle Forbesu vydělal za posledních dvanáct měsíců 59 miliónů dolarů.

Chappelle se ovšem zastává taky slavného Louise CK, který je na rozdíl od Harta stále v totální nemilosti. Byl obviněn z toho (a přiznal se k tomu), že masturboval před několika ženami, včetně kolegyň komiček. V jednom případě měl masturbovat i během telefonního hovoru.

Úplně vidím, jak telefonuje na policii, říká Chappelle: „Mluvím teď s jedním mužem a mám pocit, že na druhém konci linky masturbuje!”

Policistu to samozřejmě zajímá: „A co teď máte na sobě, madam?”, a Chappelle předvádí, že policista taky začne masturbovat.

Na a aby dotčených nebylo málo, Chappelle trefuje svůj oblíbený terč. Tím jsou tzv. transgenderoví lidé, kteří změnili nebo chtějí změnit pohlaví. Chapelle navrhuje, že by se ten pocit, že v našem těle žije někdo jiný, neměl omezovat jen na pohlaví.

Říká: „Představte si, že by v mém těle černocha byl uvězněný Číňan!” A udělá urážlivý, stereotypizující výraz typický pro Asiaty, čímž si pojistí, že ho budou kritizovat nejen členové LGBT komunity (říká jim “abecedoví lidé”, protože si jen pro sebe zabrali čtyři písmena abecedy), ale i američtí Číňané.

Chappellův hodinový speciál není pro útlocitné duše a lidi, kteří úzkosti a traumata naší složité doby obcházejí obloukem. Je to humor, který podobně jako zrající sýr nemusí být každému po chuti. Je to „an acquired taste”, jak se říká anglicky.

Ale hlavně, jsou to JEN slova. Proto se také poslední Chappellův speciál jmenuje „Stick and Stones”. Podle americké říkanky, kterou se učí děti a která zní: „Stick and stones may break my bones, but names will never hurt me.”

Klacky a kamení vám můžou polámat kosti, ale slova vás neporaní.

A tak to je. Pro mnohé určitě příliš sprostá a nevkusná, ale i tak dobrá zpráva o dnešní Americe. Stojí za to ji vidět. A když budete pobouřeni? Nestěžujte si mně, a už vůbec ne Chappellovi. Ostatně má pro vás v té show vzkaz: „Byli jste to vy, blbečci, kdo na Netflixu kliknul na můj obličej.”

Reklama

Doporučované