Hlavní obsah

Kardinál Duka podal kvůli zneužívání trestní oznámení

Výzva s Jiřím Kylarem ze září 2018.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražské arcibiskupství podalo trestní oznámení na kněze, který údajně před lety sexuálně zneužíval tehdy nezletilého Jiřího Kylara, v současné době svinařského zastupitele. Deníku N to potvrdila kancléřka arcibiskupství Marie Kolářová. Kněz, kterého kardinál Dominik Duka už v sobotu odvolal ze služby, svou vinu podle informací serveru odmítá.

Článek

Knězovo odvolání doporučilo kolegium ustanovené pro obdobné případy. Členové kolegia „dospěli k závěru, že se jedná o podezření důvodné, a arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka jako ordinář rozhodl o okamžitém odvolání dotyčného kněze ze služby“, uvedl v sobotu mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Pražské arcibiskupství zároveň podalo na kněze trestní oznámení a jeho zástupci včetně biskupa Zdeňka Wasserbauera jeli toto rozhodnutí knězi oznámit na faru osobně, píše Deník N. Na tomto setkání kněz svou vinu popřel. Arcibiskupství zveřejnění jména podmínilo Kylarovým souhlasem, ten ho ale odmítl dát.

Jiří Kylar se rozhodl do svého případu nyní už dál nezasahovat, protože se mu podle serveru nelíbí postoj pražského arcibiskupství. „Ztratil jsem důvěru v kardinála Duku,“ napsal Deníku N Kylar. Kritizuje mimo jiné fakt, že přestože v médiích se svým příběhem poprvé vystoupil už v září 2018, měsíce se nic nedělo.

Kylar tehdy uvedl, že se stal obětí zneužívání ve svých 12 letech, vzepřít se dokázal až v dospělosti. Trestní oznámení nepodal, prý si celou věc s knězem vyříkal. Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Kylar nyní pomáhá obětem domácího násilí, jež se ocitly v podobné situaci.

Reklama

Doporučované