Hlavní obsah
Online

Nakažených přibylo. Za dvanáct hodin stejně jako ve středu za celý den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku ve středu přibylo 48 případů nákazy koronavirem, od začátku března se nákaza projevila celkem u 8275 lidí. Už téměř dva týdny se denní přírůstky drží pod stovkou. Vyléčilo se 5058 lidí, tedy tři pětiny nakažených. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 290 lidí, na středu připadají dvě úmrtí. S nákazou se aktuálně potýká 2927 lidí.

- Ministerstvo zdravotnictví začne od pátku regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady. Stát bude nejvýše 1674 korun. V současné době za test, který potřebují pravidelně například lidé jezdící za prací do zahraničí, zaplatí lidé od 1800 do 3000 korun.

- Letní tábory se při zachování příznivé epidemiologické situace budou moci konat od 27. června. Zástupci jejich organizátorů se ve středu dohodli s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou na podmínkách jejich pořádání.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také ve středu:

  • Vědci z Brna testují buněčnou imunitu proti nemoci covid-19

    Vědci z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA-ICRC) zkoumají buněčnou imunitu proti nemoci covid-19, což by mohlo pomoci v léčbě nemoci. Buňky vyléčených pacientů by mohly transplantací pomoci dosud nakaženým lidem. Poznatky budou badatelé sdílet se světovou vědeckou komunitou.

  • Nárůst počtu lidí s covidem-19 bude za dnešek vyšší než ve středu

    Případů koronaviru v Česku dnes od rána do podvečera přibylo víc než ve středu za celý den. Počet stoupl o 55 na 8330, ve středu se za celý den zvýšil o 48. Výrazně ale vzrostl i počet vyléčených o 169 na 5227 pacientů. Úmrtí od rána přibyla dvě, a ministerstvo zdravotnictví tak eviduje 292 zemřelých. Vyplývá to z údajů zveřejněných k dnešním 17:30 na webu ministerstva.

  • Asociace: Pohostinství by měl stát podpořit přímými dotacemi

    Pro podnikatele v pohostinství je nyní složité si brát úvěry, stát by jim proto měl pomoci přímými dotacemi, které by částečně kryly ztráty. ČTK to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Hotelům a restauracím by podle něj také pomohl program na podporu nájemného, kdy by polovinu nájmu zaplatil stát, a to za podmínky, že majitel cenu sníží o 30 procent a pětinu uhradí nájemce. Prodloužit by se měl také program na podporu zaměstnanosti Antivirus.

  • O dávku v nouzovém stavu požádalo 7200 lidí, dostala ji polovina

    Úřady práce dostaly od vyhlášení nouzového stavu zhruba 7200 žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci. Poskytly ji 3400 lidí. Získala ji tak zatím necelá polovina žadatelů. Vyplývá to z údajů Ministerstva práce. V porovnání se statistikami vyplacených dávek z minulých let stát víc mimořádných příspěvků v koronavirové krizi neposkytuje. Experti na sociální problematiku nastavení sociálního systému dlouhodobě kritizují. Podle nich je obtížné na podporu dosáhnout.

  • Nemocnice v Motole otestuje své zaměstnance na protilátky

    Fakultní nemocnice v Motole plánuje v červnu či červenci otestovat zaměstnance na protilátky vůči novému koronaviru. Kvůli epidemii bylo na jiný termín odloženo asi 2000 operací, některé specifické zákroky zůstávají odložené i nadále. Propad produkce nemocnice odhadla na 300 milionů korun.

  • DPP chystá kvůli pandemii úspory zejména v provozních výdajích

    Pražský dopravní podnik (DPP) chystá kvůli pandemii covid-19 úspory zejména v provozních výdajích. Největší ztráty při krizi zaznamenal v tržbách z jízdného. Přesné dopady krize podnik stále vyčísluje. DPP zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles cestujících. Ročně na jízdném vybere přes čtyři miliardy korun. Pražská MHD stále jezdí podle upravených jízdních řádů.

  • Thomayerova nemocnice po 6 týdnech zruší kontrolní stan u vstupu

    Pražská Thomayerova nemocnice po šesti týdnech zruší od pondělí povinné prohlídky v kontrolním stanu u svého vstupu. Absolvovat je nyní musejí pacienti přicházející na vyšetření, hospitalizaci či zdravotní kontrolu. Od 18. května budou muset už jen vyplnit dotazník s otázkami ke koronavirové infekci, který dostanou na oddělení, kam půjdou. Dotazník museli vyplnit i ve stanu, kde jim navíc zdravotníci v ochranných oblecích měří teplotu.

  • Prymula: Nákupní dobu pro seniory není důvod dále držet

    Konec nákupních časů vyhrazených pouze pro seniory se zřejmě už brzy zruší. „Myslím, že se to rozvolní, už se o tom na minulé vládě diskutovalo. Osobně si myslím, že když se povolily návštěvy seniorů, tak v této klidné situaci není tvrdý důvod, aby tam byla vymezena doba,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Jednat by o tom měla v pondělí vláda.

  • CK: Cena testu na covid-19 1674 Kč je nepřijatelná

    Cena testu na onemocnění covid-19, jak její maximální výši stanovilo ministerstvo zdravotnictví, je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže nepřijatelná. Ministerstvo by podle něj mělo poctivě zveřejnit náklady. Papež to v reakci na informaci ministra Adama Vojtěcha (za ANO), že cena testu bude od pátku nejvýše 1674 korun, řekl dnes ČTK. „Podle našich informací je nákladová cena 350 korun,“ řekl Papež. Podle něj by proto cena pro spotřebitele neměla přesáhnout 500 korun. Pokud stát test stanoví jako povinnost pro cestování, měl by se také postarat o to, aby byla cena akceptovatelná, uvedl.

  • Příspěvky malým s.r.o. poslanci opět posoudí až na řádné schůzi

    Zřejmě až na příští řádné schůzi poslanci znovu posoudí návrh zákona, který rozšiřuje okruh příjemců příspěvku 500 korun denně o společníky malých společností s ručením omezeným. Vládní předlohu vrátili ve středu Sněmovně senátoři. Chtějí změnit zdroj peněz pro výplatu příspěvku. Nyní na něj mají nárok osoby samostatně výdělečně činné.

  • Schillerová by nahradila příspěvek na mzdy odpuštěním odvodů

    Prominutí sociálních odvodů místo nynějšího proplácení náhrady mezd z kurzarbeitového programu Antivirus by upřednostnila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní by změna program zjednodušila. Řekla to dnes v České televizi. Zástupci vlády jednají o podobě podpory firem s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Opatření by měla za deset dní projednávat i tripartita.

  • Průzkum: Češi se kvůli koronaviru obávají budoucnosti

    Obavy Čechů ohledně koronavirové krize se podle průzkumu agentur ppm factum a Insiqua vztahují více k budoucnosti než k aktuální situaci jejich rozpočtu. Tři pětiny lidí chtějí zvažovat své útraty pečlivěji než před pandemií koronaviru a téměř 70 procent bude trávit dovolenou raději v ČR než v cizině. Stejný počet lidí přitom nyní nepociťuje žádný dopad na své příjmy.

  • Nákaza komplikuje provoz v Městské nemocnici Ostrava

    Hromadná koronavirová nákaza u zaměstnanců geriatrie v Městské nemocnici Ostrava zkomplikovala provoz zdravotnického zařízení. Nemocnice v tuto chvíli nemá další kapacitu pro hospitalizaci pacientů s podezřením na covid-19. Klesl jí i počet lůžek pro pacienty s interními obtížemi. Zařízení má 32 zaměstnanců s nákazou covid-19. Třináct jich je z chirurgie, kde se nákaza vyskytla už dřív. Dalších 19 je z geriatrie, kde kvůli koronavirové nákaze museli minulý týden zavřít oddělení D. Dalších deset zaměstnanců s negativními testy je v karanténě, pět právě z geriatrie, dalších pět z různých nemocničních oddělení.

  • Vojtěch: Test na covid-19 bude stát nejvýše 1674 Kč

    Ministerstvo zdravotnictví začne od pátku regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady. Stát bude nejvýše 1674 korun. V současné době za test, který potřebují pravidelně například lidé jezdící za prací do zahraničí, zaplatí lidé od 1800 do 3000 korun. „Testování pro samoplátce je stále více využívané. Chceme, aby cena byla přijatelná a nevznikaly velké cenové rozdíly. Cenový předpis začne platit od zítra,“ řekl ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Havlíček: Oborové programy COVID nahradí COVID III

    Programy COVID pro jednotlivá podnikatelská odvětví vláda připravovat nebude. Podporu plošně vyřeší portfoliovou zárukou COVID III, na dnešní online tiskové konferenci Svazu průmyslu a dopravy ČR to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vládě by chtěl v pondělí předložit ke schválení konkrétní parametry programu COVID III. Teprve poté bude moci Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) podle předsedy představenstva České spořitelny Tomáše Salomona vypsat výzvu, do které se budou hlásit komerční banky, následovat budou podpisy smluv mezi bankami.

  • Stát se chlubí počty testů na koronavirus. Ale řadu z nich si lidé platí sami

    Aktuálně nemocných s covid-19 v Česku ubývá, už téměř dva týdny se denní přírůstky drží pod stovkou. Počty provedených testů se přesto nepropadají. Důvod? Čím dál více lidí si je hradí z vlastní kapsy.

  • V Ústeckém kraji je nakažený pendler, jezdí za prací do Saska

    Za poslední týden podle krajské hygienické stanice přibylo v Ústeckém kraji 14 nových případů nákazy koronavirem. Dnes v noci se potvrdila nákaza u prvního pendlera, který za prací cestuje do sousedního Saska. „Zatím je to první případ. Jinak podle ředitelky krajské hygienické stanice dělají denně 50 až 60 testů, o které žádají pendleři,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle něj je situace v kraji uspokojivá. Ke středečnímu večeru hygienici evidovali 421 uzdravených pacientů, s koronavirem jich v regionu zemřelo 21.

  • Uvolněné hranice přinesly kolony. Čeká se i několik hodin

    Uvolněné hranice a povolení v odůvodněných případech cestovat mezi státy vyvolalo na českých hranicích opačný efekt – hraniční přechody tvoří mnohakilometrové kolony.

  • Hranice se Slovenskem by se mohly otevřít v první půlce června

    Slovensko má ambici otevřít hranice co nejdříve, pokud to situace kolem pandemie nemoci covid-19 umožní. Novinářům to dnes řekl premiér Igor Matovič, konkrétní termín neuvedl. Naznačil, že země by měla zůstat uzavřena pro obyvatele těch zemí, které mají výrazně vyšší počet nakažených. Podle dřívějšího vyjádření českého premiéra Andreje Babiše by se hranice se Slovenskem mohly otevřít 8. nebo 15. června.

  • Babiš: Plány na druhou vlnu epidemie se připravují

    Plány na případnou druhou vlnu epidemie koronaviru připravují epidemiologové a tým takzvané chytré karantény společně s ministerstvem zdravotnictví. Chystá se druhá část projektu chytré karantény, do které bude zapojena mobilní aplikace eRouška nebo sdílení polohy skrze Mapy.cz, vznikne i velké call centrum. „Osobně sleduji situaci velice pozorně, každý den mám na stole výsledky za předchozí den, jsem v kontaktu s epidemiology i s týmem chytré karantény. A právě oni připravují společně s ministerstvem zdravotnictví plány na případnou druhou vlnu,“ napsal ČTK Babiš.

Reklama

Hlavní zprávy