Hlavní obsah

Denní přehled: Koronavirus ve fotbale, otevřené hranice a kůrovec už i ve městě

Foto: Profimedia.cz

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka, z byznysu i ze světa.

Reklama

České hranice se otevřou už 26. května. Ve fotbalové lize se pár dní před jejím obnovením objevil pozitivní test na covid-19. Rohlík jede, v Brně se velrybařilo a záchrana Smartwings budí obavy. Čtěte náš denní přehled.

Článek

Koronavirus v lize

Před víkendovým restartem české fotbalové ligy po dvouměsíční pauze probíhá v klubech plošné testování. Pozitivní test na covid-19 měl jeden z hráčů Mladé Boleslavi, v karanténě je z týmu sám. Všichni jeho spoluhráči a osoby pohybující se v těsné blízkosti týmu teď ale musí na další test.

Skončil nouzový stav a víme, kdy se otevřou se hranice

Co se úderem půlnoci (ne)změnilo? Celá řada omezení platí i dál. Patří mezi ně pořád třeba kontroly na hranicích, roušky venku, zavřené restaurace anebo speciální režim na školách. Podle Twitteru Jana Hamáčka vláda dnes rozhodla, že režim na hranicích uvolní od 26. května. Schválila také program na podporu živnostníků COVID III i příspěvek na nájem podnikatelům.

Chytrá karanténa pod Vojtěcha

Ministerstvo zdravotnictví by mělo od 25. května převzít chytrou karanténu. Má také navrhnout její další personální zajištění a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0. O tom, že by ministerstvo mělo celý projekt převzít pod sebe, mluvil v neděli premiér Andrej Babiš: „Občas mám pocit, jako kdyby se Ministerstvo zdravotnictví tvářilo, že se jich to netýká.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Pan Rohlík

„Nikdo nebyl připravený na takový růst. A všichni vymýšlejí, jak tento růst, který asi bude dlouhodobý, podpořit a udržet. Vznikají služby, které dosud neexistovaly.“ Tak mluví Tomáš Čupr, zakladatel on-line supermarketu Rohlík.cz. Koronavirová krize ho nabila energií. V rozhovoru popisuje i jak se promění česká e-commerce nebo plány pro německý a rakouský trh, kde se Rohlík bude jmenovat… Okurka.

Záchrana Smartwings?

Oficiální důvody, proč ministři vlády Andreje Babiše mluví zrovna o odkupu Českých aerolinií nebo celé jejich matky Smartwings do státních rukou, jsou přitom stěží dostatečné. Debata o záchraně aerolinek je ale přinejmenším stejně důležitá jako její výsledek. Je na ní totiž velmi dobře vidět, co všechno je na dnešním fungování Česka špatně. Čtěte celý komentář Martina Čabana.

Kůrovec i ve městě

Neoblíbení lýkožrouti smrkoví, dosud spojovaní především s ničením stromů v rozlehlých lesích, se přesouvají i do městských parků. Bojovat s ním nyní začali v Liberci nebo v Praze.

Reklama

Doporučované