Hlavní obsah

Denní přehled: Nákaza v Darkově, hospody na startu a vládní odpověď na všechno

Foto: vlada.cz

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka, z byznysu i ze světa.

Reklama

Kdo nejvíc mluví na vládních konferencích během nouzového stavu? Kde mají hospody v Česku šanci na rychlejší restart? A odkud útočili hackeři na české nemocnice? Čtěte denní přehled toho nejdůležitějšího.

Článek

Tam v Karviné

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 Česku ve středu opět zrychlil. Potvrzených případů nemoci přibylo 74. V souvislosti s ohniskem nákazy v Dole Darkov bylo pozitivně testováno dalších 27 lidí. Kvůli nákaze syna horníka jsou v karanténě i děti ze ZŠ v Havířově, na Karvinsku se chystá testování další tisícovky lidí a Moravskoslezský kraj zvažuje vyhlášení stavu nebezpečí.

Kdopak to mluví

Kabinet Andreje Babiše dostal díky koronakrizi na 66 dní exkluzivní prostor promlouvat k milionům občanů. Analyzovali jsme všech 30 vládních konferencí během nouzového stavu – a získali tunu zajímavých dat. Nejčastější slovo? „Samozřejmě.“ Nejvíc prostoru u mikrofonu? Adam Vojtěch. Otázky novinářů? Ve většině nekritické - média „jen“ nutila ministry vysvětlovat, upřesňovat a zdůvodňovat svá rozhodnutí.

Stopy kyberútoku vedou na sever Moskvy

Kdo chtěl vyřadit z provozu české nemocnice? Spojili jsme se se skupinou českých etických hackerů, kteří se zabývají kybernetickou bezpečností a ochranou před hackery. Díky tomu známe nejen první detaily o útocích na česká zařízení, ale také jméno jednoho z těch, kdo se na nich podíleli. Jmenuje se Alexandr Alexandrovič Černyšov.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Budou jim tam chodit lidé?

Exkluzivní analýza pro Seznam Zprávy ukazuje, které regiony mohou doufat v rychlé vzkříšení restaurací: největší naději na rychlé oživení má Semilsko a Krkonoše, hůř na tom bude západ Čech, který si na německé turisty počká. Speciálním případem je Praha.

Není Miloš jako Miloš

S kamerou v zádech jsme sledovali nového šéfa Senátu Miloše Vystrčila před schůzkou i po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Témata? Čína, hradní obranný val a smrt Jaroslava Kubery. Mluvíme s ním o všem.

Branky, body, karantény

Český fotbal se po epidemii vydal na stezku, po které ještě nešel. Nezbývá než věřit, že tradiční pokusy o podvody a „šméčka“ nezkusí nikdo rozehrát v takové dimenzi, která by v (post)koronavirové éře přímo ohrožovala lidské zdraví, píše náš fotbalový expert Luděk Mádl, který restart české fotbalové ligy sleduje s mírnými obavami.

Reklama

Doporučované