Hlavní obsah

Denní přehled: Prázdniny bez roušek, každý horník na test a úkoly před druhou vlnou

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka, z byznysu i ze světa.

Reklama

V pondělí se život zase o kousek přiblíží k „normálu“ - i když s pravidly, někdy docela vtipnými. Evropa má za sebou epidemický zlom. České nemocnice ochromují hackeři z Ruska. Čtěte denní přehled.

Článek

Uvolněte se, prosím

Od pondělí 25. května budou moci lidé chodit venku bez roušek. Stále ale zůstane povinnost zakrývat si ústa a nos v obchodech, hromadné dopravě, na úřadech a dalších vnitřních prostorách. Tady je přehled všech pravidel, ať víte, jak se od pondělí chovat… Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by mohlo na konci června skončit povinné nošení roušek i v uzavřených prostorách a MHD.

Každý horník na test

V karvinském Dole Darkov, jenž dnes patří státnímu OKD, se objevilo ohnisko nemoci covid-19 a počet nakažených aktuálně stoupl na 120 horníků a 12 jejich příbuzných. Nákaza se zřejmě rozšířila v šatně při střídání směn. Hygienici všechny horníky testují, a o víkendu proto těžba poběží v omezeném provozu.

Sundat české nemocnice

Stopy za útoky na české zdravotnictví vedou podle všeho do Ruska. Jaké pro to existují důkazy? Etičtí hackeři, se kterými spolupracuje investigativní tým Seznam Zpráv, popsali několik zvláštností, které kyberútoky na české nemocnice mají. „Z našeho pohledu to vypadá jako vyhlášení války,“ říkají.

Čína už se nebojí

V Číně začala nejdůležitější politická událost roku. Tři tisíce poslanců Všečínského shromáždění lidových zástupců se sešly pod jednou střechou za přítomnosti prezidenta – a bez roušky. Poslanci tak symbolicky zakončili pandemii a zároveň podnítili obavy Hongkongu, o jehož osudu rozhodnou následující dny.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Oddechli jsme si, ale máme úkoly

Je to znát všude. Stačí vyjít na ulici, z lidí spadl stres, který byl patrný ještě před pár týdny. Dodržujeme nařízení včetně povinného nošení roušek, „aby se neřeklo“. Jsme z toho venku, nebo ne? Druhá vlna totiž může mít horší důsledky než první, rozebírá Miloš Čermák.

Nevěřte vládě

Ministerstvo průmyslu tlačí na urychlené schválení zákona, který umožní podporu dukovanského jádra z kapes daňových poplatníků. O alternativách se ale nemluví. A upnout se na jedinou cestu, na velký jaderný blok spuštěný v roce 2036, dnes nemá smysl, píše naše byznysová šéfreportérka Zuzana Kubátová.

Skrytá podzemní katedrála

Donedávna nikdo netušil, co přesně se skrývá pod zabetonovaným poklopem v nenápadném domku v centru Brna: tři nevyužité velké podzemní vodojemy, přičemž nejstarší pochází ze 70. let 19. století.

Reklama

Doporučované