Hlavní obsah
Online

WHO varuje: Pokud se vlády nepoučí, přijde třetí vlna pandemie

Foto: Profimedia.cz

Odběry v Saint-Gilles ve Francii, které provádějí členové Červeného kříže.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Světová zdravotnická organizace varuje před třetí vlnou koronavirové pandemie. Domnívá se, že je evropská reakce na druhou vlnu „neúplná“. Pokud vlády zopakují dřívější chyby, očekává organizace třetí vlnu pandemie začátkem roku 2021.

- Americké úřady schválily pro pohotovostní užívání při léčbě nemoci covid-19 preparát americké společnosti Regeneron, který byl podán prezidentovi Donaldu Trumpovi poté, co se nakazil koronavirem. Informoval o tom v neděli zpravodajský server BBC News.

- Počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem ve Spojených státech překročil 12 milionů. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na Univerzitu Johnse Hopkinse.

- Počet registrovaných případů nákazy novým koronavirem ve střední a východní Evropě překonal hranici pěti milionů. Na základě vlastních propočtů to v sobotu uvedla agentura Reuters.

DĚNÍ VE SVĚTĚ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Téměř čtvrtina z pozitivních testů v USA byla hlášena za poslední měsíc

    K nedělnímu dni ohlásily Spojené státy více než 3 miliony pozitivních testů na koronavirus, a to pouze za listopad. Během stejného časového úseku pak v souvislosti s covidem-19 přibylo 25 040 úmrtí. Informovala o tom Univerzita Johnse Hopkinse.

    V zemi je momentálně více než 12 milionů evidovaných případů nakažení a přes 250 000 lidí zde s koronavirem zemřelo.

  • Japonsko zvažuje nová opatření

    Japonské úřady hlásí celkem 133 724 infikovaných, zemřelých země eviduje 2 000. Za poslední den v Japonsku přibylo 2 159 infekcí. Rekordní počet nových případů (490) eviduje město Ósaka, 391 nově nakažených zaznamenalo Tokio. Japonský ministr hospodářství Jasutoši Nišimura uvedl, že by mohlo dojít k omezení počtu účastníků na sportovních a dalších velkých akcích.

  • Španělsko ohlásilo očkovací program

    Španělský premiér Pedro Sánchez dnes ohlásil, že země od ledna začne s očkovacím programem. Společně s Německem je Španělsko podle šéfa španělské vlády prvním evropským státem, který představil kompletní plán podání vakcíny proti viru SARS-CoV-2. Na jejím vývoji nyní pracují desítky společností po celém světě.

    „Vakcína by měla být podána podstatné části populace během první poloviny roku,“ uvedl Sánchez s odkazem na rok 2021. Madrid plánuje zavést jednotnou celostátní strategii a vakcínu nejprve podat „prioritním skupinám“. Kompletní plán chce premiér představit kabinetu v úterý.

  • Francie a Británie hlásí méně nově nakažených než v sobotu

    Ve Francii dnes počet nakažených vzrostl o 13 157 na 2,14 milionu. O den dříve země ohlásila bezmála 18 000 nových infekcí. Podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo dalších 215 infikovaných pacientů. Francie od počátku epidemie registruje na 48 732 úmrtí v souvislosti s onemocněním.

    Z oficiálních statistik Spojeného království zase vyplývá, že se zde koronavirus potvrdil u dalších 18 662 lidí. O den dříve se nakazilo 19 875 lidí. Do 28 dní od pozitivního testu v zemi zemřelo 398 lidí, přičemž tato bilance zahrnuje i 141 pacientů, jejichž úmrtí nebylo kvůli chybě v systému obsaženo v sobotních datech.

  • Hackerům neuniknou ani vakcíny. Začala „válka o duševní vlastnictví“

    Státem podporovaní hackeři z Číny, Ruska či Severní Koreje podle agentur podnikají společné pokusy o krádež informací týkajících se vakcín proti koronaviru. Bezpečnostní experti situaci označují jako „válku o duševní vlastnictví“.

  • Itálie hlásí 562 nových úmrtí v souvislosti s koronavirem

    Podle italských úřadů za poslední den zemřelo v zemi 562 lidí s koronavirem, jde o nejmenší číslo za poslední tři dny. V Itálii zároveň nově vyšlo přes 28 000 testů pozitivně, jejich celkový počet tak překročil hranici 1,4 milionu.

  • G20 chce zaručit spravedlivou distribuci vakcín, pomoc ekonomikám

    Spravedlivou distribuci finančně dostupných vakcín proti koronaviru SARS-CoV-2 chtějí zaručit představitelé největších ekonomik světa G20. Skupina se zároveň zavázala, že udělá vše pro to, aby pomohla ekonomikám tvrdě zasaženým pandemií covidu-19. Představitelé G20 to dnes oznámili ve společném prohlášení na závěr dvoudenního videosummitu skupiny.

  • Dánsko chce navzdory koronaviru hostit mistrovství Evropy házenkářek

    Dánsko je připravené hostit kompletní mistrovství Evropy házenkářek. Po odstoupení spolupořadatele Norska kvůli situaci s covidem-19 ale čeká, zda dostane souhlas od dánské vlády i zdravotnických úřadů.

  • Stovky lidí se i přes pandemii přišly rozloučit se srbským patriarchou

    Stovky lidí se dnes v Bělehradě přišly naposledy rozloučit se zesnulým srbským patriarchou Irinejem, který v pátek zemřel na komplikace spojené s onemocněním covid-19. Kvůli epidemii koronaviru byla do chrámu svatého Sávy vpuštěna jen Irinejova rodina, duchovní a církevní a političtí hodnostáři.

    Srbsko, které má zhruba 7,2 milionu obyvatel, se potýká s mimořádně silnou druhou vlnou epidemie. V pátek úřady oznámily přes 6000 nových infekcí. Celkově se tam koronavirus prokázal u více než 110 000 lidí.

  • První Američané by prý mohli dostat vakcínu již 11. prosince

    První Američané by mohli být očkováni proti koronaviru již 11. prosince. Podle zpravodajského serveru CNN to dnes uvedl Moncef Slaoui, který bude odborným šéfem celé očkovací operace.

    Farmaceutická firma Pfizer v pátek předložila americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) žádost o mimořádné nasazení své vakcíny proti nemoci covid-19. Poradní výbor FDA pro vakcíny by se měl sejít 10. prosince.

  • Koronavirem se nakazili také norci na farmách ve Francii

    Koronavirovou nákazu v chovu norků odhalila již také Francie. Virus SARS-CoV-2 byl zjištěn na farmě nacházející se jihozápadně od metropole Paříže, oznámila dnes podle agentury AFP ministerstva zemědělství, zdravotnictví a pro ekologickou transformaci. Infekce u těchto kožešinových zvířat se pečlivě sleduje kvůli mutaci koronaviru, která se objevila na dánských farmách a kterou se pak zpětně od těchto šelem nakazili lidé.

    „Bylo nařízeno vybití všech 1000 norků na farmě a likvidace produktů z těchto zvířat,“ uvedla francouzská ministerstva v tiskovém prohlášení. Zasažena byla farma v departementu Eure-et-Loir.

  • Zdravotnictví Gazy neudrží krok s nárůstem covidu-19, říká expert

    Prudký nárůst koronavirových infekcí v Pásmu Gazy by mohl již příští týden zahltit chatrné zdravotnictví palestinské enklávy. Dnes na to podle agentury Reuters upozornil tamní zdravotní poradce.

    Dvoumilionová hustě osídlená Gaza zatím registruje 14 000 případů koronviru a 65 úmrtí. Většina nákaz tam přibyla od srpna. Ze 100 ventilátorů, která má Gaza k dispozici, jich již 79 používají pacienti nemocní covidem-19, uvádí Abdalraúf Elmanama, mikrobiolog a člen tamního expertního týmu pro reakci na šíření viru.

  • V Berlíně pokračovaly demonstrace kvůli epidemickým opatřením

    Demonstrace proti koronavirové politice německé vlády se dnes konají v dalších německých městech včetně Berlína, kde se uskutečnil i protest proti odpůrcům vládních opatření a očkování. Podél protestního průvodu musela zasahovat i policie, která do ulic hlavního města vyslala na 600 svých příslušníků, informovala agentura DPA.

    K protestu proti koronavirovým omezením se v metropoli podle DPA sešlo méně lidí než 5000, které ohlásili organizátoři akce označované jako „mlčenlivý pochod“. Podle odhadů policie jich byla zhruba tisícovka. Hlasitě se občas projevovali demonstranti z opačného tábora.

  • V USA schválili pohotovostní užívání léku firmy Regeneron

    Americké úřady schválily pro pohotovostní užívání při léčbě nemoci covid-19 preparát americké společnosti Regeneron, který byl podán prezidentovi Donaldu Trumpovi poté, co se nakazil koronavirem. Informoval o tom v neděli zpravodajský server BBC News.

    Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvedl, že experimentální přípravek REGN-COV2 bude moci být podán pacientům, v jejichž případě je s ohledem na věk či jiné zdravotní problémy vysoké riziko, že u nich nemoc bude mít vážný průběh. Lék by jim měl být podán ve chvíli, kdy mají mírné příznaky, s cílem předejít zhoršení symptomů a hospitalizaci. Preparát není určen pro pacienty mladší 12 let nebo vážící méně než 40 kilogramů ani pro pacienty, kteří jsou hospitalizováni nebo kteří vyžadují napojení na kyslík. Podle firmy Regeneron studie ukazují, že její lék je účinný, pokud je podán krátce po stanovení diagnózy.

  • V Íránu přibývají nakažení, země se snaží vyhnout třetí vlně

    Írán hlásí nových 13 053 případů a 475 úmrtí. V sobotu v zemi vešla v platnost nová opatření, která mají zabránit třetí vlně pandemie. Informaci přinesla agentura Reuters.

  • V Koreji přibývají nakažení, třetí vlna je v plném proudu

    V jihokorejské metropoli Soulu a okolí budou od úterý uzavřeny bary a noční kluby, omezen bude provoz restaurací i náboženská shromáždění. Úřady tím chtějí zabránit dalšímu šíření nákazy koronavirem, přestože denní nárůst případů v celé Jižní Koreji se pohybuje zatím jen mezi 300 a 400 infikovanými.

    Jihokorejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí zaznamenalo za posledních 24 hodin 330 nových případů nákazy, o den dříve to bylo 386 případů. Počet pozitivních testů přesahuje hranici 300 již pátým dnem.

    „Třetí vlna epidemie nemoci covid-19 je v plném proudu,“ uvedl ministr zdravotnictví na dnešní tiskové konferenci. „Situace je extrémně vážná,“ dodal.

  • WHO varuje před třetí vlnou pandemie

    Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před třetí vlnou koronavirové pandemie. Domnívá se, že je evropská reakce na druhou vlnu „neúplná“. Pokud vlády zopakují chyby, které udělaly v prevenci druhé vlny, očekává organizace třetí vlnu pandemie začátkem roku 2021. Podle WHO po překonání první vlny vlády přes léto nevybudovaly potřebnou infrastrukturu. Informaci přinesla agentura Reuters.

  • Francie bude rozvolňovat opatření ve třech krocích

    Francouzská vláda v neděli oznámila rozvolňování protikoronavirových restrikcí. Přistoupí k nim v příštích týdnech, a to ve třech vlnách. V úterý promluví k národu prezident Emmanuel Macron a oznámí konkrétní postup rozvolňování, které začne od 30. listopadu. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Demonstrace se konají i v Guatemale

    Tisíce lidí demonstrovaly v noci na neděli v guatemalské metropoli, část z nich hodila zápalné lahve do několika oken parlamentu. Proti nim zasáhla policie slzným plynem a hasiči záhy požár uhasili, informovala agentura AFP.

    Důvodem manifestace svolané předem přes sociální sítě bylo středeční schválení státního rozpočtu. Ten podle kritiků pomůže elitám a podnikatelům, nikoli boji s chudobou v zemi, která se potýká s epidemií covidu-19 a následky dvou hurikánů. Už v pátek vyzval viceprezident země prezidenta, aby oba odstoupili.

  • I přes pandemii se v Brazílii druhý den demonstrovalo proti rasismu

    V řadě brazilských měst, včetně Ria de Janeiro či Sao Paula, demonstrovaly v pátek a sobotu tisíce lidí proti rasismu. Do ulic vyšli po smrti mladého Afrobrazilce, jehož brutálně zmlátila ochranka v obchodě. Manifestace byly většinou pokojné, jen na několika místech radikálové ničili výlohy obchodů francouzského řetězce Carrefour, kde se čtvrteční incident stal. Informovala agentura EFE.

Reklama

Hlavní zprávy