Hlavní obsah

Denní přírůstky v proočkované zemi rostou. Premiant mění strategii

Foto: Profimedia.cz

Covidová kontrola v singapurské restauraci.

Reklama

Singapur v úterý oznámil nejvyšší denní přírůstek nakažených za poslední rok. Úřady již varovaly, že jsou ochotné opět zavést tvrdá opatření, aby zabránily šíření mutace delta v zemi.

Článek

Počet nakažených s koronavirem se v Singapuru za poslední týden zdvojnásobil a v úterý stát zaregistroval rekordních 328 nových případů nákazy. Jde o nejvyšší denní bilanci, kterou tamní úřady za poslední více než rok nahlásily, informuje agentura Reuters. Celkem podle webu Worldometers země eviduje téměř 69 tisíc nakažených, přes 50 úmrtí a více než 66 tisíc vyléčených.

Denní přírůstky se v zemi přitom ještě před třemi měsíci pohybovaly v řádu desítek, poslední dva týdny ale Singapur evidoval vždy více než sto nakažených denně. Tamní vládu ovšem neznervózňuje pouze počet nových případů, nýbrž i rychlost šíření viru.

„Ze zkušeností jiných zemí víme, že když takhle prudce vzroste počet nakažených, bude i mnohem více případů na jednotkách intenzivní péče a mnohem více lidí, kteří viru podlehnou,“ cituje web CNN Lawrence Wonga ze singapurské skupiny speciálně vytvořené pro boj s covidem.

Když se v rámci pandemie nový typ koronaviru dostal i do Singapuru, tamní vláda zavedla takzvanou covid zero strategii, která zahrnovala přísná omezení jako zavření restaurací, hranic země nebo vymáhání rozestupů na veřejnosti. V červnu se ale s myšlenkou toho, že covid tu zřejmě již zůstane, zaměřila spíše na kontrolu nových ohnisek za pomoci vakcín a na monitorování hospitalizací.

Se srpnem tak přišlo uvolnění některých omezení pro plně očkované občany, kterých by v zemi s necelými 6 miliony obyvatel mělo být už přibližně 80 %, což je mimochodem nejvíc na světě. I jen toto pomalé rozvolňování ale nyní podle Wonga prozatím dostává červenou. Nové propuknutí epidemie vláda plánuje zastavit agresivním trasováním kontaktů a izolováním nakažených.

Změny přijdou i v rámci testování pracovníků, u kterých je riziko nakažení vyšší. To by mělo nyní probíhat jednou týdně místo jednou za dva týdny. Povinně se navíc nově budou testovat i zaměstnanci maloobchodu, rozvozu a veřejné dopravy. Singapur také od středy zakázal všechna shromáždění na pracovištích a vyzval občany, aby se vyhýbali zbytečným společenským událostem.

Izrael se otevře turistům

„Pokud navzdory našemu maximálnímu úsilí zjistíme, že počet závažných případů vyžadujících kyslík na JIP prudce stoupá, pak nejspíš nebudeme mít jinou možnost, než zpřísnit náš celkový přístup,“ nechal se slyšet Wong s tím, že ani tuto možnost není moudré předem vyloučit.

Podobně jako Singapur se od okolního světa kvůli koronaviru již v počátcích pandemie izolovala i Austrálie nebo Nový Zéland. Například Austrálie ale v těchto dnech také registruje rekordní počty nákaz a nedaří se jí zastavit šíření koronavirové mutace delta. Tamní vláda se proto podle agentury Reuters soustředí hlavně na vakcinaci populace.

Reklama

Doporučované