Hlavní obsah

Dennis se podle nové předpovědi stočí na sever, Česko má minout

Bouře Dennis způsobila záplavy ve Velké Británii.Video: AP

 

Reklama

Větrná bouře Dennis ochromila velkou Británii. Živel způsobil záplavy, odtrhl Brity od elektrického proudu a paralyzoval letecká spojení. Dennis se podle meteorologů nyní přesune nad Skandinávii.

Článek

Sotva ustaly vichry ničivé bouře Sabine, už se na Evropu rozehnal další mocný živel. Bouře Dennis provedla výpad na Velkou Británii, kde si vyžádala dva lidské životy.

Podle meteorologů dosáhla bouře v neděli svého vrcholu. Prvotní pozorování naznačovala, že se živel přesune nad střední Evropu, portál Severe Weather ale uvádí, že se Dennis ve Francii příliš neohřeje a stočí se směrem ke Skandinávii. Podle listu The Brussels Times už bouře napáchala škody také v Belgii a Nizozemsku, kde voda zaplavila cesty a vichr lámal stromy.

Bouře teď nad Severním mořem pravděpodobně velmi zeslábne a v Norsku by nemusela napáchat takové škody.

Že se bouře vydá na severovýchod a České republice se tak zřejmě úplně vyhne, naznačuje také proudění větru, které zakresluje služba Windy.

Jak bouře řádila ve Velké Británii?

Velká Británie má podle expertů to nejhorší za sebou. V pondělí nicméně stále trvá na více než 300 místech povodňové varování a vláda organizuje celostátní záchranné akce.

Nejvyšší stupeň varování před záplavami vyhlásili meteorologové pro jižní Wales. Naposledy tento typ varování vydali v roce 2015.

Velšská řeka Taff se v neděli vylila z břehů a zaplavila městečko Pontypool. Do řeky u městečka Ystradgynlais vkročil asi 60letý muž, záchranáři ho později našli dále po proudu, ale už se jim ho nepodařilo oživit. Podle policie jeho smrt nebyla spojena se špatným počasím a nešlo o podezřelé úmrtí.

V přímořském Aberdaronu na severu Walesu zaznamenali vítr o rychlosti 146 kilometrů za hodinu. V noci na neděli bylo mezitím z města Pontypridd v jižním Walesu evakuováno 600 lidí; voda poničila 1000 domovů v oblasti.

Mimořádný stav vyhlásily úřady také v anglickém hrabství Herefordshire, které na západě přiléhá k Walesu. Pod vodou se tu ocitla řada domů.

Kvůli silnému větru zrušily aerolinky EasyJet a British Airways o víkendu celkem přes čtyři stovky letů. S problémy se kvůli tomu potýkaly desítky tisíc cestujících.

V sobotu záchranáři z moře u pobřeží Kentu vytáhli při dvou oddělených akcích dva mrtvé. Pouze v jednom případě dávají podle BBC úmrtí do souvislosti s bouřlivým počasím.

Reklama

Doporučované