Hlavní obsah

Denuklearizace KLDR nemá časovou lhůtu, řekl Trump. Původně uváděl, že k ní musí dojít co nejrychleji

Trump na denuklearizaci Severní Koreje nespěchá.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

K jadernému odzbrojení se Severní Korea zavázala podepsáním smlouvy s USA na summitu v Singapuru. Ani v dohodě však není specifikovaný nejzazší termín, kdy by k denuklearizaci mělo dojít, za což byl Donald Trump hojně kritizován.

Článek

Na denuklearizaci Severní Koreje není třeba chvávat. Řekl to americký prezident Donald Trump a navíc dodal, že tento proces nemá žádnou časovou lhůtu. Původně Trump ale uváděl, že jaderné odzbrojování v KLDR začne velmi rychle – pokrok chtěly původně Spojené státy vidět do roka od historického summitu se Severní Koreou v Singapuru.

Právě na summitu v Singapuru podepsala v červnu Severní Korea s USA smlouvu o jaderném odzbrojení. Dohoda časové ohraničení denuklearizace nijak nespecifikuje, za což byl americký prezident kritizován.

Již minulý týden Trump na tiskové konferenci ve Velké Británii, kde byl na své první prezidentské návštěvě, přiznal, že vyjednávání s KLDR potrvá pravděpodobně déle, než by všichni chtěli. Nasvědčuje tomu i poslední setkání amerického ministra zahraničí Mikea Pompea s představiteli Severní Koreje. Ti o USA řekli, že používají zločinecké vyjednávací taktiky, aby hovory o denukearizaci posunuly na další úroveň.

Na setkání Trumpa s ruským protějškem Vladimirem Putinem bylo ozdbrojení Severní Koreje důležitým tématem. Putin prý v tomto ohledu stojí za Spojenými státy.

Reklama

Doporučované