Hlavní obsah

DEPO2015 v Plzni nabízí novou výstavu založenou na hře se světly

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Rozměrná světelná hra Člověče, nezlob se, interaktivní světelné a zvukové experimenty a videoinstalace, laserové prolézačky, hry s UV světlem a další instalace nabídne od 2. července návštěvníkům plzeňské DEPO2015.

Článek

Na ploše 800 metrů čtverečních bude až do 23. srpna v autobusové hale přístupná výstava nazvaná Blik Blik - Digitální hřiště. Navazuje na tradiční plzeňský festival světla Blik Blik a letos ho i do jisté míry zastupuje. Kvůli pandemii koronaviru se v březnu akce, na kterou loni přišlo na 50 000 lidí, nemohla konat, řekl ČTK mluvčí DEPO2015 Adam Vondřička.

Čtrnáct instalací od předních tuzemských i zahraničních studií a umělců ukáže hravou zážitkovou formou možnosti současných světelných, projekčních a zvukových technologií. Festival světla Blik Blik měl být letos jednou z největších a nejpůsobivějších kulturních akcí v Plzni, řekl programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán. „Vzhledem ke všem okolnostem se ale festival nemohl uskutečnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit soubor světelných a multimediálních instalací ve formátu digitálního hřiště, které připraví návštěvníkům zcela nový zážitek,“ uvedl.

Tématem interaktivní výstavy je hra se světlem a zvukem a podle pořadatelů si ji užijí děti, jejich rodiče i prarodiče. Jednotlivé exponáty je přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné fantazie. Návštěvníci budou například hrou na piano tvořit audiovizuální obraz nadživotních velikostí, ovládat skálu či planetu světelným mečem, vytvářet světelné obrazy pomocí lidského pohybu. Při další instalaci se může spojit klidně i sto hráčů najednou při záchraně Země před útoky z Vesmíru. Míčky létají na obří dvanáctimetrovou projekční plochu a jenom díky spolupráci hráčů může být planeta zachráněna. Další exponáty ukážou analogovou psí boudu s digitálním obranářem uvnitř, laserovou prolézačku či světelné malování.

Reklama

Doporučované