Hlavní obsah

Deprese a beznaděj. Svědectví z lodi, kde se raketově šíří koronavirus

Výpovědi pasažérů lodi Diamond Princess.Video: AP

 

Reklama

Jídlo jim nosí do oddělených pokojů, kde jsou celý den zavření. Ven na palubu mohou jen na pár minut denně ve dvoumetrových rozestupech. Podmínky pro pasažéry na palubě lodi Diamond Princess, která od 3. února kotví v japonském přístavu Jokohama, připomínají téměř vězeňský režim.

Článek

Jde však pouze o bezpečnostní opatření – riziko nákazy koronavirem je totiž s neustále narůstajícím počtem infikovaných pro cestující i pro posádku každým dnem vyšší.

Zaoceánská loď „Diamantová princezna“, plovoucí verze epicentra nákazy Wu-chanu, kotví v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu už jedenáctým dnem. Úřady ji na začátku února umístily do karantény kvůli tomu, že se na lodi plavil jeden cestující nakažený koronavirem. Muž sice z plavidla vystoupil už v průběhu cesty v Hongkongu, od té doby ale počet nakažených nepřestává strmě stoupat.

Ve čtvrtek se číslo zvýšilo o dalších 44 lidí na celkových 219. Dva a půl tisíce pasažérů a tisíc členů posádky proto nadále zůstává kvůli testování uvězněno na lodi, ven se ale dostávají jejich příběhy. Je z nich znát pocit zoufalství a strachu z nákazy.

„Mnoho cestujících začíná propadat depresi,“ svěřil se jeden z pasažérů David Abel ve videu na Facebooku. Z lodi se ale kvůli karanténě nedostanou nejméně dalších pět dní.

„Budu nervózní, pokud počet nakažených překročí 200,“ svěřil se agentuře Reuters 43letý muž z Hongkongu, který je na lodi uvězněn spolu se svou ženou, dítětem a několika dalšími rodinnými příslušníky.

Jedna z pasažérek Sarah Aranaová popsala život v karanténě v rozhovoru pro server Yahoo Finance. Říká, že mnozí vyplňují dlouhé chvíle sledováním filmů, malováním a vzájemnou péčí. Podle ní vládne na lodi atmosféra podpory, zároveň je ale cítit velkou frustraci lidí.

Jako ve špatném filmu

Cestující v prostřední části lodi se podle ní mohou dostat na vzduch jenom jednou za den. „Pokaždé, když dostaneme zprávy o dalších nakažených, rve nám to srdce,“ uvedla Sarah Aranaová.

Spisovatelka z Kalifornie Gay Courterová pro server Time uvedla, že příznaky koronaviru nemá, ale kvůli strachu ze situace nemůže spát. „Jakmile jsem slyšela o tom, že na palubě je člověk nakažený koronavirem, šla jsem se zamknout v pokoji. Mám pocit, že jsem se ocitla ve špatném filmu,“ popisuje Courterová své pocity. Má strach z neznáma, neví, kdy se dostane domů, a to ji frustruje nejvíc.

Znovu se cítím jako člověk

O vývoji situace a denním režimu na palubě „Diamantové princezny“ informuje svět za branami karantény spousta pasažérů skrze sociální sítě. Popisují průběh zdravotních prohlídek, sdílí fotografie z kajut nebo videa, ve kterých sdělují své pocity. „Děkujeme za to, že jsme mohli strávit hodinu venku! Znovu se cítím jako člověk,“ neskrývala nadšení v příspěvku na Twitteru Australanka Clare Hedgerová.

Mnohem většímu riziku nákazy než pasažéři ale mohou být ve skutečnosti vystaveni členové posádky. Ti se o cestující neustále starají a nejsou od nich dostatečně izolováni. Někteří ze zaměstnanců proto žádají své domovské země, aby je kvůli obavám z nakažení dostaly z lodi pryč.

Tuto prosbu směrem ke své rodné zemi vyslal i indický člen posádky Binay Kumar Sarkar, který pasažérům připravuje jídlo a posléze myje použité nádobí. Skrze video na Facebooku proto požádal indickou vládu, aby mu spolu s dalšími 131 indickými pracovníky pomohla dostat se domů.

Jsme v pořádku, vzkazuje posádka příbuzným

Několik zaměstnanců lodi se pod slibem anonymity svěřilo deníku The New York Times. Uvedli, že jim úřady poskytly ochranné roušky, rukavice a dezinfekční gel, ale dostatečně je nepoučily o tom, jakým způsobem mohou snížit možnost vlastního nakažení. Členové posádky prý stejně jako cestující dostali teploměry, kterými se mají pravidelně měřit, od začátku karantény jim ale nikdo nedal nové pokyny.

Členové posádky se i přes horšící se situaci snaží udržet si naději a pozitivní náladu. „Všichni víme, že tu na lodi kvůli koronaviru čelíme krizi, ale podívejte se – pořád se nám daří se usmívat, smát se a tancovat. Dáváme tím svým rodinám a přátelům najevo, že jsme v pořádku a že budeme držet pospolu do té doby, než skončí karanténa,“ napsal ke svému videu jeden z lodních kuchařů Mae Fantillo.

Podle deníku The New York Times zatím není jasný konečný počet nakažených lidí, jelikož posádka doposud kvůli nedostatku zdravotnických potřeb stihla otestovat jen část cestujících. Ti jsou zaměstnancům vděční za péči, zároveň se ale bojí, že mohou navzdory používání bezpečnostního oblečení přispívat k rychlejšímu šíření nemoci. Japonské ministerstvo zdravotnictví plánuje podle deníku The Guardian protáhnout pobyt pasažérů lodi v karanténě do 19. února.

Japonsko v pátek umožnilo opustit výletní loď těm cestujícím, kterým je osmdesát a více let, již trpí nějakou chronickou chorobou, nebo kteří měli kajuty bez oken. Podmínkou ale byly negativní testy na koronavirus. Lidé budou do středy ubytováni ve speciálním zařízení v japonském městě Wakó. Ve stejný den skončí karanténa i zbylým pasažérům lodi.

Reklama

Doporučované