Hlavní obsah

Deprese jako způsob, jak se vyhnout stíhání? Na stole jsou už posudky, které dokládají, že se viník hroutí

Ukázka z pořadu Reportéři Seznamu: Jak novinka v zákoně funguje v praxi? Na otázku Sabiny Slonkové odpovídá redaktor Vojtěch Blažek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loňská novela trestního řádu umožňuje vyhnout se stíhání, pokud předložíte lékařskou zprávu, že kvůli obvinění trpíte psychickou poruchou.

Článek

Unie státních zástupců už varovala, že výrazně přibylo případů, kdy se obvinění chtějí vyhnout stíhání s poukazem na to, že je vyšetřování psychicky ničí.

Využívají přitom novelu trestního řádu, která nově říká, že trestní stíhání lze zastavit (či přerušit), pokud u někoho „duševní choroba, která nastala až po spáchání činu, trvale znemožňuje chápat smysl trestního řízení”.

Žalobci v takových případech žádají o přezkum. Zjistili přitom, že ne vždy jde nutně o účelové hledání diagnózy. Podrobnosti v úvodním videu v rozhovoru novinářky Sabiny Slonkové se specialistou na justici TV Seznam Vojtěchem Blažkem.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam v pondělí 16. července od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované