Hlavní obsah

Der Spiegel: Přední německé automobilky tvořily od 90. let kartel, dohodly se i na podvodném softwaru

Přední německé automobilky jsou podezřelé, že tvořily od 90. let kartel.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Informace o tajných schůzkách předních německých automobilek pochází podle Spieglu ze zprávy, kterou zaslal sám Volkswagen jako přiznání německým orgánům pro regulaci hospodářské soutěže.

Článek

Automobilky Volkswagen, Audi, Daimler, Porsche a BMW čelí podezření z kartelových praktik. S kauzou přišel německý týdeník Der Spiegel, automobilky podle něj tajně spolupracují už od 90. let. Kartel měl mimo jiné stát i za kauzou Volkswagenu ze září 2015, kdy se provalilo, že automobilka vybavovala dieselové motory softwarem, který uměl oklamat emisní laboratorní testy.

Problematickou technologii používanou Volkswagenem měly všechny zmiňované automobilky schválit. Na četných tajných schůzkách jejich zaměstnanci řešili jednotlivé kroky technologie, přičemž se nakonec rozhodli použít menší a levnější nádrže na čistící roztok AdBlue. Množství roztoku však nestačilo na úplné vyčištění emisních plynů, ale jen na oklamání laboratorních testů.

Kromě toho automobilky společně řešily otázky například ohledně cen autodílů. Spiegel tyto informace údajně čerpal z přiznání, které poslal koncern Volkswagen německým orgánům pro regulaci hospodářské soutěže. Udáním sebe sama má automobilka šanci na případnou nižší pokutu. Podle Spieglu by mohlo jít o největší kartelový skandál v celé historii německé ekonomiky.

Reklama

Doporučované