Hlavní obsah

Vídeň českou školu podpořila, Zeman nemluvil pravdu

Miloš Zeman se v projevu v Rakousku uchýlil ke kontroverzním vyjádřením.Video: Šimon Trantina, ČTK

 

Reklama

Tvrzení českého prezidenta Miloše Zemana, který při úterním setkání s krajany v rakouské metropoli prohlásil, že vídeňská radnice za bývalého starosty Michaela Häupla nedala místní českojazyčné Komenského škole ani šilink, je nepravdivé.

Článek

Rakouský list Der Standard Zemanova slova vyvrátil s tím, že mu škola sdělila, že tehdy naopak finanční podporu od radnice dostala.

„Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to vám tleskat nebudu,“ prohlásil v úterý Zeman ve svém projevu během návštěvy Rakouska.

Der Standard se školy dotázal, zda je prezidentovo tvrzení pravdivé. Není. Škola od radnice za Häupla finanční podporu dostala, dodal deník.

Podle prezidentova mluvčího Zeman obdržel informaci od české velvyslankyně. Ta dnes Deníku N řekla, že prezidentovi sdělila, že škola nedostává „stálý příspěvek”.

„Pak jsme upřesnili, že Vídeň dala peníze na výstavbu tělocvičny,” dodala s tím, že šlo o milion eur (25,7 milionu korun). Tento příspěvek Komenského škola podle Ivany Červenkové dostala před pěti nebo šesti lety. „Žádný stálý příspěvek nedávají,” dodala v rozhovoru s Deníkem N.

„Je pravda, že jsem řekla, že (škola peníze) nedostává, ale myslela jsem nedostává systémově,“ vysvětlila diplomatka údajné nedorozumění pro ČTK.

„Označila bych to za nedorozumění a vytržení z kontextu. Nikdo jsme netušili, že to naroste do takových rozměrů, protože není úkolem pana prezidenta řešit, jestli škola dostane, nebo nedostane příspěvek,“ řekla Červenková.

„Pan prezident to myslel dobře, když apeloval na bývalého starostu, že by bylo dobré tuto školu, která má pro nás velký význam, podporovat,“ uzavřela velvyslankyně.

Naopak kritický je k prezidentu Zemanovi ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na svém Twitteru uvedl: „Úkolem českých představitelů je rozvíjet vztahy s našimi sousedy, není potřeba politiky okolních zemí známkovat. Rakousko je náš důležitý partner a například vztahy Prahy a Vídně jsou nadstandardní. Komenského školu Vídeň podpořila částkou 1 mil. eur, za to jí patří náš dík.“

Michael Häupl byl vídeňským starostou od listopadu 1994 do loňského května.

Rozzlobená opozice

Zeman si za svůj projev ke krajanům vysloužil od části české opozice kritiku. Představitelé ODS, KDU-ČSL a STAN hovořili o smutném obrázku a o chybějící moudrosti a vyjadřovali naději, že si projevu nevšimnou rakouská média.

„Říkala jsem si, že bych se takhle po ránu také zkusila sklonit před moudrostí pana prezidenta, a zkusila jsem ji hledat v jeho vystoupení před krajany ve Vídni. Co čert nechtěl, nic jsem nenašla,” uvedla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

„Smutný obrázek státnickosti hlavy našeho státu," napsal na Twitteru o Zemanově projevu předseda lidovců Marek Výborný.

„Pokud je pravda, že Miloš Zeman při návštěvě Rakouska skutečně lhal, je to velká mezinárodní ostuda a namístě je omluva. Prezident by se měl k celé události postavit jako chlap a nesvalovat vinu za své výroky na někoho jiného, jak to ostatně udělal bohužel už několikrát,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Reklama

Doporučované