Hlavní obsah

Deratizace myšovitých hlodavců v Praze vyjde na 3,7 milionu Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Každoroční deratizace myšovitých hlodavců v Praze bude v letošním roce stát zhruba 3,7 milionu Kč, což je stejně jako loni. Většina peněz půjde na povrchovou deratizaci.

Článek

Hubeni budou hlodavci rovněž v kanalizační síti. Vyplývá to z dokumentu magistrátního odboru zdravotnictví. Deratizace začne v dubnu a skončí v listopadu. Povinnost hubit škodlivé hlodavce je stanovená zákonem o ochraně veřejného zdraví.

Zahájení deratizace je naplánováno na 1. dubna, v případě mírné zimy a déle trvajícího teplejšího počasí by mohla začít již 16. března. Konec deratizace včetně kontroly bude k 30. listopadu. Z celkové částky je vyčleněno asi 2,98 milionu na povrchovou deratizaci a 733.260 korun na položení nástrah do kanalizační a stokové sítě.

V loňském roce bylo užito při povrchové deratizaci asi 12.200 kilogramů nástrah. Kilogram jedu odpovídá jedné tzv. deratizační jednotce, kterou je jeden dům. V kanalizaci bylo loni položeno 2975 kilogramů nástrah. Nejvíc peněz stála město loni deratizace v Praze 4, která je největší městskou částí, a to asi 530.725 korun.

Deratizátoři Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) loni zaznamenali největší výskyt myšovitých hlodavců v okolí staveb. V žádné z 57 městských částí ale nebyl v porovnání s ostatními zaznamenán výrazně vyšší počet myší. V pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů. Pravidelná deratizace udržuje jejich počet na přiměřené úrovni. Další ale žijí na povrchu okolo popelnic nebo v neošetřované zeleni.

Reklama

Související témata:

Doporučované