Hlavní obsah

Derby ještě nerozhodne sezonu, klíčový může být výkon útočníků, shodnou se trenéři pražských „S“

Foto: Profimedia.cz

Poslední vzájemný zápas obou soupeřů skončil nerozhodně 3:3.

Reklama

Udrží Sparta domácí neporazitelnost, nebo Slavia navýší svůj náskok na odvěkého rivala? I to ukáže nedělní derby fotbalistů pražských „S“.

Článek

Na Letné se už v neděli odehraje historicky 290. derby pražských „S“. Jako téměř před každým zápasem těchto odvěkých rivalů zní z obou táborů fráze o tom, že derby nemá favorita. Tentokrát takovou roli odmítají sešívaní, kteří v dosavadním průběhu sezony nastřádali už 33 bodů, zatímco Letenští si za prvních třináct kol připsali bodů 26.

„Půjde o hodně důležitý zápas, ale ještě nikoli o rozhodující duel sezony, protože nás potom čekají s nadstavbovou částí ještě dvě další derby,“ vysvětluje Nicolae Stanciu, středopolař Sparty. „Ještě není odehraná ani polovina soutěže, ale kdybychom navýšili náskok na Spartu na deset bodů, tak by to bylo velmi příjemné,“ hovoří před derby v podobném duchu také kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Navíc Slavia vedle domácí soutěže působí dosud velmi úspěšně také v Evropské lize, takže zhruba po třetině ročníku 2018/19 mohou být s průběhem sezony mnohem spokojenější v Edenu. Pro Letenské ale hovoří jedna velmi podstatná statistika. Sparta doma prohrála naposled před rokem.

„Doma hrajeme momentálně velmi dobře, ale venku bohužel ne. Derby je pro nás obrovskou šancí, abychom reagovali po prohraném zápase ve Zlíně. Víme, že kluci jsou schopni reagovat, ukázali to třeba po špatném zápase v Subotici, kdy následně dokázali porazit Jablonec,“ věří Tomáš Rosický, člen sportovního vedení Sparty.

O tom, že Sparta hraje na domácím hřišti úplně jinak než venku se letos na jaře přesvědčili také sešívaní. Tedy alespoň v první půli jarního derby, po které vedli Letenští 3:0. Jenže půl roku starý zápas rozkouskovaný poradami sudího Pavla Královce s videorozhodčím skončil nakonec 3:3.

„Tehdy jsme si v první půli dali v podstatě tři vlastní góly a v poločase jsme prohrávali o tři branky. Naopak v té druhé půli jsme začali hrát, tak jak bychom chtěli hrát v každém zápase,“ naznačuje kouč sešívaných Trpišovský, co by mohlo na soupeře platit. „Jsem si jistý, že pokud zopakujeme první poločas z posledního derby, tak už ten zápas nebude mít stejný scénář jako na jaře,“ věří Stanciu, hlavní hvězda Sparty.

Sparta v dosavadní sezoně těží mimo jiné i z výkonů letní posily Benjamina Tetteha, který je s bilancí sedmi ligových gólů nejlepším střelcem týmu. „Tetteh je určitě hráč s obrovským potenciálem, při dobrém vedení ještě půjde výrazně nahoru. Pro nás je v danou chvíli důležitý, ale bez pomoci ostatních hráčů nezmůže vůbec nic,“ upozorňuje sportovní ředitel a kouč Sparty Zdeněk Ščasný, jenž svého klíčového útočníka v minulém kole šetřil právě na derby.

Na straně soupeře se dosud o největší počet ligových branek postaral křídelník Miroslav Stoch, rovněž se sedmi góly. I tento fakt naznačuje, že Slavii v průběhu sezony trápí častá zranění útočníků. Ostatně pro zranění v určité fázi sezony chyběli už Milan Škoda, Stanislav Tecl, Muris Mešanovič, Mick van Buren i Peter Olayinka.

A právě kapitán Slavie Škoda se momentálně vrací do sestavy po zranění. „Asi největší téma je pro nás otázka, koho postavíme do útoku. A to vzhledem k typologii soupeře, který navíc může nastoupit ve dvou rozestaveních. Výkon našeho útočníka bude důležitý. Možností je dost, i Milan Škoda je připravený, je to jedna z variant, kterou zvažujeme i vzhledem k tomu, že právě v derby bývá produktivní,“ naznačil Trpišovský.

„Nemyslím si, že by obě mužstva něčím šokovala. Dělat nějaké obrovské překvapení by asi nemělo smysl,“ myslí si před zápasem Ščasný. Jenže právě zařazení Škody by mohlo soupeře rozhodit. Vždyť dvaatřicetiletý útočník nastoupil v základní sestavě Slavie naposled v polovině srpna letošního roku.

Nejen odhalení tajemství, koho oba trenéři nasadí do derby, se dozvíme už v neděli v 17:00, kdy 290. derby startuje. Duel vysílá stanice O2 Sport.

Reklama

Doporučované