Hlavní obsah

Derby Poborského bavilo, videu fandí a cizincům radí: České lize se musíte přizpůsobit vy, ne naopak

Glosář Luďka Mádla s Karlem Poborským nejen o fotbalovém derby.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do pondělního fotbalového glosáře dorazil speciální host: legenda českého fotbalu jménem Karel Poborský.

Článek

Coby aktivní fotbalista absolvoval Karel Poborský pražské derby v dresu Slavie i Sparty. Teď už si ho bývalý úspěšný reprezentant může vychutnávat jako nezainteresovaný fajnšmekr. A to sobotní, ve kterém se týmy Sparty a Slavie nakonec rozešly smírně 3:3, bylo podle jeho gusta.

„Snad každou minutu se něco dělo, padlo šest branek, líbilo se mi to moc,” přiznala hvězda Brücknerovské éry, že si ve šlágru české ligy přišla na své.

Ačkoli část veřejnosti, alespoň soudě dle ohlasu na sociálních sítích, zůstala poněkud zaskočena tím, jak do atmosféry zápasu vstoupil nový prvek v podobě videorozhodčího, Poborský tuto novinku jednoznačně vítá.

„Videorozhodčí zasáhl do utkání zásadně, ale správně. Je to další úhel pohledu, na který si budeme muset zvykat,” poznamenal jeden z nejtalentovanějších fotbalistů české historie.

Poměrně kriticky se Karel Poborský vyjádřil k letní „nákupní mánii” Sparty i Slavie, kdy se podle něj oba kluby předháněly, kdo přivede nákladnější zahraniční posilu. A nově příchozí cizinci pak většinou zůstali za očekáváním.

Přičítá to i komunikačním zmatkům, především ve sparťanské kabině, kde se mluvilo anglicky, italsky i česky a porozumění podle něj nebylo zdaleka dokonalé. „Kamkoli jsem přišel, tam mě hned poslali do jazykové školy nebo mi přidělili učitele. Všichni věděli, že naprosto zásadní věc je rozumět trenérovi i spoluhráčům,” říká bývalý hráč Manchesteru United, Benfiky Lisabon či Lazia Řím.

„My se pořád snažíme přizpůsobit těm zahraničním hráčům, ačkoli to nejsou fotbalisti, co by zápasy rozhodovali. Jsou dobří, ale ne nadstandardní a musí se rychle a nekompromisně přizpůsobit českým podmínkám,” říká rázně Poborský.

Čím si Karel Poborský vysvětluje skutečnost, že Sparta ještě na začátku 70. minuty vedla 3:0, a přesto duel nakonec skončil remízou 3:3? Proč podle něj zklamal očekávání v něj vkládaná hvězdný Danny? Co si myslí o trenérech Pavlu Hapalovi a Jindřichu Trpišovském? A na jakou specialitu si Karel Poborský vzpomněl v souvislosti s římským derby, které hrál v dresu Lazia? To všechno se dozvíte z videa nad tímto článkem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované