Hlavní obsah

Derby pražských „S“: Sparta vyhlíží návrat Šurala. V Edenu věří, že se dá Škoda dohromady

Prahu čeká o víkendu 289. derby Sparty a Slavie.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalová HET liga má v sobotu na programu derby pražských „S“. Tradičně se o něm mluví jako o zápasu, který nemá favorita. Je tomu ale tak?

Článek

Pražské fotbalové týmy Sparty a Slavie čeká už 289. derby v historii. Ačkoliv se jako vždy mluví o tom, že zápas nemá favorita, tak kurzy sázkových kanceláří a výsledky posledních zápasů hovoří v prospěch týmu z Vršovic.

Slavia vyhrála poslední tři zápasy a v tabulce si drží druhé místo, kde s jednačtyřiceti body stále pomýšlí na první místo, které si zatím drží Plzeň. Situace na Letné je o poznání jiná. Sparta na přelomu února a března nedokázala porazit Slovácko, Brno ani Karvinou a počítá sérii tří remíz. Letošní výkony zatím týmu vynesly 34 bodů a pro Sparťany neuspokojivé páté místo.

Slavia má i příznivnější bilanci z posledních vzájemných utkání. Letenští svého největšího rivala přehráli naposledy v roce 2016, od té doby se dvakrát radovali sešívaní a dvakrát skončilo derby remízou. Spartě ale může pomoct domácí prostředí. Na Letné vyhrála proti Slavii čtyři z posledních pěti zápasů. Sparťany může podpořit i to, že v sobotu bude mít nejslavnější český zápas odpovídající kulisu, 289. derby je vyprodané.

U obou pražských klubů sáhlo vedení v letošní sezoně ke změně na postu hlavního trenéra. I přes zisk mistrovského titulu a účast v základní skupině Evropské ligy Jaroslav Šilhavý na lavičce Slavie skončil. V prosinci nastoupil na jeho místo Jindřich Trpišovský. Spartě nevyšla sázka na zahraniční realizační tým s hlavním trenérem Andreou Stramaccionim. Ve funkci vydržel do začátku března. Po remíze s Brnem ho nahradil Pavel Hapal. Oba hlavní trenéři se dobře znají a jejich souboj bude pikantní. Trpišovský s Hapalem spolu studovali trenérskou profi licenci a byli spolu na stáži v Kolíně nad Rýnem, kde bydleli na jednom pokoji.

Zápas jejich svěřenců bude po třech letech rozhodovat Pavel Královec. Nejvýše postavený český sudí na mezinárodní listině pískal i odvetu osmifinále Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Basilejí. K dispozici mu budou také asistenti u videa. Situace z podzimního derby, kdy rozhodčí neuznali regulérní gól Milana Škody, by se tak už opakovat neměla.

Právě střelec Škoda ale bude svému týmu nejspíše chybět. V posledním utkání s Olomoucí se totiž zranil. Start svého nejlepšího kanonýra letošní sezony naopak toužebně vyhlíží Sparta. Josef Šural si na soustředění ve Španělsku zlomil prst na noze. Podle posledních informací by ale na sobotní derby mohl být v pořádku.

Speciální pořad k derby pražských „S” sledujte v pátek od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované