Hlavní obsah

Derby se Spartě nepovedlo. Pokud jde o peníze, může být Křetínského klub klidný

Foto: Profimedia.cz

Majitel Sparty Daniel Křetínský (vpravo) ve společnosti člena vedení klubu Adama Kotalíka.

Reklama

Po sportovní stránce se fotbalové Spartě nedaří. Do skupinové fáze evropských pohárů se neprobojovala, v průběžné ligové tabulce je sedmá a v neděli prohrála doma v derby se Slavií 0:3. Peníze odtékají a jen málo jich přitéká. Ze záplavy špatných zpráv může Daniela Křetínského, majitele klubu, potěšit alespoň tato jednotlivost: Klub aktuálně nemá problém s tím, že by porušoval pravidla UEFA ohledně finanční fair play.

Článek

Stanislav Rýznar posbíral od klubů data o jejich hospodaření, poslal je na UEFA a konstatoval: „Žádný český klub se pro sezonu 2019/20 nedostal do rozporu s pravidly předepsanými pro tzv. break even.“ Teď musí počkat, jestli UEFA v průběhu října nebude případně některé jeho závěry rozporovat a žádat zpřesnění.

Stanislav Rýznar, licenční manažer FAČR s certifikací UEFA, má přístup k nejcitlivějším ekonomickým datům jednotlivých profesionálních klubů. Ta data samozřejmě nesmí sdělovat médiím, vyjadřovat se smí jen v obecné rovině, nesmí být k žádnému z klubů konkrétní.

Nicméně i v rovině obecné může snadno popsat základní pravidla procesu Financial Fair Play, který UEFA spustila, aby – zjednodušeně řečeno – kluby i díky svým štědrým majitelům neutrácely (výrazně) víc, než kolik si na sebe samy a s pomocí sponzorů vydělají.

„UEFA zahájí řízení s každým, kdo vykázal ztrátu. To je základní proces. Problém nastává, když někdo v tříletém období vykáže souhrnnou ztrátu přesahující 30 milionů eur (podle aktuálního kurzu 777 milionů korun). V takové situaci přichází UEFA s návrhy řešení, hledá se dohoda o narovnání, probíhá průběžná kontrola, následně pak případně i sankce jako vyloučení z pohárů nebo vyměřené pokuty,“ vysvětluje Rýznar.

Tak daleko ještě žádný český klub nezašel. „Ano, mohu potvrdit, že žádný náš klub dosud nikdy neuzavřel dohodu o narovnání, žádný nenarušil pravidla natolik, aby bylo nutné tuto dohodu uzavřít. Některé naše kluby byly vyšetřovány pro porušení některých ukazatelů, byly jim doporučeny určité kroky, které ty kluby splnily. A další náležitosti již nebyly nutné,“ říká Rýznar.

Foto: Profimedia.cz

Licenční manažer Stanislav Rýznar (vpravo) v rozhovoru s Dušanem Svobodou, viceprezidentem Sparty.

V únoru 2015 vydala UEFA tiskovou zprávu, ve které sdělila následující: „Kluby FC Liverpool a Sparta Praha byly očištěny od podezření z porušování pravidel finanční fair play. Splňují podmínky rentability, a již proto nejsou předmětem dalšího šetření.“

Jenže od té doby se zase a znovu utrácelo a prodělávalo. Podle výročních hospodářských zpráv Sparta za sezony 2015/16, 2016/17 a 2017/18 v úhrnu prodělala 829,5 milionu korun.

Slavia podle svých výsledovek za stejná účetní období ztratila postupně 117, 263 a 322 milionů, celkem 702 milionů korun.

Jenže pozor, tyto údaje můžeme brát pouze jako orientační – a navíc, na rozdíl od klubů, licenčního manažera Stanislava Rýznara, potažmo od UEFA, neznáme čísla aktuálnější.

V příjmech klubů hrají svou roli bonusy za start v pohárových soutěžích UEFA, příjmy ze vstupného, od sponzorů, případně z transferní politiky. Naopak k nákupům hráčů a jejich platům směřuje většina klubových výdajů.

Slavia si letos z hlediska všech ekonomických bilancí pochopitelně výrazně pomohla postupem do Ligy mistrů. Na setkání s fanoušky nedávno shrnul příjmové položky šéf klubu Jaroslav Tvrdík: „V téhle chvíli máme z Ligy mistrů 400 milionů korun na přímém postupu. Další peníze dostaneme za podíl na marketingových právech. Lístky jsou fantazie, budeme mít více než 100 milionů na příjmech ze vstupného. K tomu jsme za více než 300 milionů prodali Alexe Krále. Finančně jsme si splnili cíl klub saturovat a postavit ekonomicky na vlastní nohy.“

Dalších 23 milionů korun vydělala Slavii remíza na stadionu Interu Milán. Je nabíledni, že i při obrovských nákladech, kdy se náklady na provoz klubu mohou podle odhadů vyhoupnout až někam k částce 1,5 miliardy korun, s Financial Fair Play v této sezoně Slavia problém mít nebude.

Sparta se potřetí v řadě nedostala ani do Evropské ligy, přesto hlásí, že má klid. „Neblížíme se k hranici sankcí v rámci UEFA break even, a nemusíme tak žádným způsobem uzpůsobovat strategii klubu s ohledem na Financial Fair Play,“ říká za Spartu ředitel její komunikace Ondřej Kasík.

Co je podstatné: Pokud se kluby dostanou v úhrnu svých ztrát do nebezpečné zóny, mají možnost ta nebezpečně vysoká čísla začít obrušovat a snižovat řadou odpočtů.

„Odečíst si mohou prostředky vynaložené na mládežnický či ženský fotbal nebo na sociální projekty v rámci nefotbalových komunit,“ vysvětluje Stanislav Rýznar.

Sparta se netají tím, že této možnosti využívá. „Samozřejmě jsme využili i možnost započtení položek, jako jsou náklady na ženský a mládežnický fotbal,“ vzkazuje Kasíkovými ústy.

Licenčním procesem dle metodiky UEFA procházejí v Česku nejen pohároví účastníci, data o ekonomice dodávají všichni účastníci profesionálních soutěží, UEFA projevuje zájem o finanční zdraví všech klubů první a druhé ligy.

Reklama

Doporučované