Hlavní obsah

Dermatolog, kterému nevadí Sputnik. Kdo je nový šéf zdravotnictví?

Foto: Profimedia.cz

Petr Arenberger, nový ministr zdravotnictví za ANO.

Reklama

Doposud vedl vinohradskou nemocnici, věnoval se kožnímu lékařství a projevoval ochotu najít v Česku prostor pro očkování Sputnikem V. Kdo je nový ministr Petr Arenberger?

Článek

Petr Arenberger se ve středu stal už čtvrtým šéfem zdravotnictví během koronavirové pandemie. Vystřídal tak premiérem několik měsíců ostřelovaného Jana Blatného (za ANO). Arenberger v minulosti neskrýval, že by se v případě svého oslovení funkce rád ujal. Postoj zdůvodňoval slovy, že „všem rád pomáhá“.

Doposud přitom Arenberger vedl Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a věnoval se oblasti daleko vzdálené epidemiologii. Jeho oborem jsou kožní lékařství a venerologie, disciplína zaměřená na prevenci a léčbu pohlavních chorob.

Sputnik? Není problém

Od svého předchůdce se Arenberger liší například v postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Zatímco Blatný odmítal její nákup a aplikaci bez patřičného schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), nový ministr tak striktní není.

Už dříve pro server Novinky připustil, že by zájemcům očkování touto látkou dovolil, a to v rámci klinického zkoušení pouze s razítkem od etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle něj by to trvalo nejvýše měsíc.

„Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Na druhou stranu není jednoduché používat neregistrovaný preparát. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ vysvětloval serveru Arenberger.

Právě Sputnik se před několika týdny stal záminkou pro kritiku Blatného ze strany prezidenta Miloše Zemana. Ten ministrovo odvolání doslova žádal a dodával, že není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Kromě toho Zeman varoval, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Vzkaz ohledně prosazení Sputniku prezident zopakoval i ve středu při Arenbergerově jmenování. „Bohužel váš předchůdce (Blatný) tento proces blokoval. Škodil tím České republice a nese zodpovědnost za lidi, kteří kvůli tomu umírají,“ dodal Zeman.

Sám Arenberger ale po svém uvedení na ministerstvo prohlásil, že chce do ČR dostat hlavně registrované vakcíny a obcházení EMA vyloučil.

Celou očkovací akci však v Arenbergerově vinohradské nemocnici zpočátku doprovázely nesrovnalosti, které Seznam Zprávy popsaly v reportáži. Lidé při čekání na vakcínu nemohli dodržovat rozestupy a opatření.

Jméno nemocnice je spojené také s přednostním očkováním ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka. Na to upozornil server iRozhlas. „Určitě nebyl v našem rezervačním systému. Sám jsem se to dozvěděl až od novinářů,“ komentoval věc Arenberger.

Ministrova minulost

Nový ministr má za sebou bohatou vědeckou kariéru i objevy. Je objevitelem receptorové vady u kožního zánětlivého mediátoru – kyseliny 12 (S) hydroxyeikosatetraenové na keratinocytech psoriatiků (psoriáza je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění, pozn. red.). Jako první také zjistil existenci takzvaného cytokinu RANTES v kůži a před dvaceti lety se stal profesorem.

Na dermatovenerologické klinice založil Centrum – zdravé vlasy zaměřené na nemoci vlasů. Stojí i za preventivní akcí Stan proti melanomu. Je ale také členem Rady Českého rozhlasu. Jeho manželkou je dermatoložka, vědkyně a pedagožka Monika Arenbergerová.

Z nejhoršího venku?

Petr Arenberger Blatného ve funkci střídá ve chvíli, kdy se epidemická situace v Česku uklidňuje. Odborníci ale upozorňují, že zdaleka vyhráno není. Od pondělí 12. dubna by se boj s epidemií měl vést podle pandemického zákona – a právě ministr zdravotnictví musí připravit většinu vyhlášek s protiepidemickými opatřeními. Spustit by se také měla nová verze protiepidemického systému.

„Sám za sebe mám čisté svědomí,“ řekl Blatný poté, co ve středu dopoledne oznámil, že byl odvolán. „Jako důvod já sám vidím politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,“ prohlásil. „Dá se to interpretovat i tak, že se pan premiér domnívá, že jsme z nejhoršího venku,“ dodal končící ministr.

Blatný byl třetím ministrem zdravotnictví během necelého roku, který byl vyměněn. Na podzim skončil Adam Vojtěch, jehož nahradil Roman Prymula. Ten však musel záhy odstoupit poté, co byl nachytán na schůzce v restauraci s druhým mužem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, při níž porušovali vládní zákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované