Hlavní obsah

Výuka obrany proti cizím agentům: Stát chystá desatero a přítele na telefonu

Taktických postupů, jak vytáhnout informace z úředníka, je nepředstavitelné množství.

 

Reklama

Vnitro letos rozjede školení pro státní zaměstnance, jak nepodlehnout působení vlivu cizích mocností. Všichni úředníci by navíc měli dostat speciální manuál a kontakt na odborníka, se kterým se budou moci poradit.

Článek

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra má za sebou oficiálně první dva týdny práce. O dezinformačních kampaních, které zachytilo, informovalo na svém účtu na Twitteru už v předstihu - v prosinci. A další možné záměrně zkreslené zprávy nyní prověřuje.

Vedle toho připravuje úplnou novinku: Školení pro české úředníky, jak odhalit pokusy cizích agentů o získávání informací.

„Metody vyzvídání jsou skutečně tak sofistikované, že na to leckdy ani školený úředník nepřijde,“ řekla v rozhovoru pro Seznam právnička Eva Romancovová, která nové centrum vede. „Může to být třeba někdo, kdo se vydává za novináře nebo aktivistu, který začne vyzvídat, jakým způsobem se na úřadu rozhoduje, kdo co podepisuje, co ještě čeká na podpis. Leckdy stačí, aby úředník věděl, že se o té situaci může s někým poradit," myslí si.

Základní školení by měl mít každý úředník

První školení začnou v polovině roku, další budou postupně přibývat. Už letos by všichni úředníci měli dostat alespoň základní „desatero" a kontakt na zkušenějšího kolegu, se kterým mohou podezřelou situaci probrat.

Dříve se podobná školení pro úředníky nepořádala, teď se ale podle Romancovové pokusy o jejich ovlivnění objevují čím dál častěji.

Podle bývalého šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Růžka jde o běžnou praxi zahraničních tajných služeb. „Taková školení jsou rozhodně potřeba, já jsem po nich volal už v devadesátých letech," uvedl Růžek.

Cílem rozvědky mohou být i čeští úředníci, kteří zdánlivě nemají žádné citlivé informace. „Cizí moc může zaútočit i na asistenta nebo řidiče, kteří se často dostanou k informacím, jež jsou velmi citlivé. Leckdy jsou to lidé, kteří jen připravují podklady, i to je pro cizí moc zajímavá věc," myslí si Romancovová.

Reklama

Doporučované