Hlavní obsah

Jedenáct dnů ve funkci. Nový ukrajinský prezident stihl rozpustit parlament i vrátit občanství Saakašvilimu

Jedenáct dnů ve funkci. Nový ukrajinský prezident stihl rozpustit parlament i vrátit občanství Saakašvilimu.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedenáctý den ve funkci hlavy státu – bývalý herec Volodymyr Zelenskyj je teprve na začátku svého pětiletého prezidentského období. I přesto ale stihl udělat několik výrazných kroků. V úterý například vrátil ukrajinské občanství Michailu Saakašvilimu, bývalému gruzínskému prezidentovi.

Článek

Občanství Saakašvilimu odebral bývalý prezident Petro Porošenko, a to kvůli údajnému pochybení při podání žádosti o občanství. Právě to Saakašvili získal v roce 2015 – o rok později v zemi zastával funkci gubernátora Oděské oblasti. Té se ale vzdal a obrátil se proti Porošenkovi – v Kyjevě pak zorganizoval demonstrace za jeho odstoupení a loni v únoru byl vyhoštěn do Polska.

Saakašvili po vítězství Zelenského v dubnových prezidentských volbách sám o navrácení občanství požádal. Zelenskyj vůči němu neskrýval své sympatie, Saakašviliho prý považuje za skvělého diplomata, který by byl schopen zastávat významnou pozici v ukrajinské vládě. Ve své žádosti o občanství ale bývalý gruzínský prezident uvedl, že na Ukrajině o žádné funkce nestojí.

Podle odborníka na východoevropská studia Jana Šíra z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy by mohlo v případné spolupráci mezi Saakašvilim a Zelenským brzy dojít k neshodám. „To byl i případ Saakašviliho a Porošenka. Porošenko sám ho přivedl na Ukrajinu – a ta spolupráce se jim moc nevydařila,” řekl Šír pro Seznam. „Zelenskyj určitě zve Saakašviliho, protože on může mít ještě některé nevyřízené účty s Porošenkem. A novému prezidentovi by mohlo vyhovovat, když bude o jednoho člověka, který půjde Porošenkovi po krku, víc,” dodal. Bývalý ukrajinský prezident už dal najevo, že se Zelenským spolupracovat nebude.

Mimořádné volby v červenci

Konat ale Zelenskyj začal už doslova několik minut po své inauguraci. Rozpustil parlament a krátce nato vypsal mimořádné volby – ty se budou konat na konci července. Rozpuštění instituce prezident vysvětlil nízkou důvěrou občanů, jež se podle průzkumů pohybovala okolo čtyř procent.

Ukrajina je poloprezidentská republika – což podle Šíra mnoho lidí opomíná. „Prezident na Ukrajině potřebuje souhlas parlamentu ke jmenování osob, které budou stát v čele silových struktur. Zodpovídá zejména za bezpečnost, obranu, zahraniční politiku,” vyjmenoval odborník. „Pokud Zelenskyj nemá v parlamentu žádnou podporu, žádné spojence, musí si tu podporu nejdřív nějakým způsobem vytvořit,” uvedl Šír.

Zelenského strana hledá členy na webu

V mimořádných volbách zabojuje o místo v parlamentu i nová strana Sluha národa – za tu Zelenskyj kandidoval. Průzkumy ukázaly, že má strana šanci získat až čtyřicetiprocentní podporu. Strana přitom zatím nemá moc členů – a snaží se je najít na svém webu, kde její zástupci vyzývají Ukrajince, aby se hlásili jako noví členové – z nich pak vyberou kandidáty do voleb.

„Je to struktura, která nemá oporu na ukrajinské scéně, nijak tam nepůsobí, nevyvíjí žádnou činnost a nemá prakticky žádné členy,” uvedl odborník. Podle Šíra jde o politický projekt, který měl za cíl dosadit Zelenského do čela Ukrajiny.

„Oni si založili kampaň na tom, že jejich program jim mohou diktovat, psát samotní lidé. Je tam velká populistická složka, jsou nevyhranění. Nicméně pokud se chtějí podílet na politickém životě, musejí utvořit i nějaké struktury,” dodal Šír.

Strana Sluha národa existuje už delší dobu – i když dříve pod jiným jménem. V současnosti strana podle odborníka využívá popularity stejnojmenného seriálu a filmu, ve kterých hrál Zelenskyj hlavní roli. „Víme jen, jak vypadal Zelenského předvolební tým. Část z něj byli jeho byznys partneři ze showbyznysu,” řekl Šír.

Klíčovou postavou je například Andrij Bohdan, kterého Zelenskyj postavil do čela prezidentské kanceláře. Jedná se o právníka Igora Kolomojského – tedy oligarchy, který je právě s novým ukrajinským prezidentem spojován a který je v zemi obviňován mimo jiné z toho, že vytuneloval největší soukromou banku Privat.

Reklama

Doporučované