Hlavní obsah

Deset změn, které chystá nová vláda

Foto: ČTK

Vít Rakušan, Petr FIala a Ivan Bartoš.

Reklama

Budoucí program formující se vládní koalice slibuje desítky změn a novinek ve všech oblastech života. Seznam Zprávy vybraly deset nejzajímavějších.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podklady pro budoucí programové prohlášení vlády mají desítky bodů za každou oblastí od financí přes školství, kulturu, zemědělství až po digitalizaci. Přinášíme vám 10 nejzajímavějších bodů, které budoucí program vlády přinese.

1) Vyšší spotřební daně u nezdravých věcí

Budoucí vláda chce v české legislativě zakotvit vyšší zdanění nezdravých věcí, především vybraných potravin.

Podle Věslava Michalika (STAN), který byl členem expertní komise, jež návrh programu týkající se financí a daní připravovala, jde zatím spíše o takzvané zakotvení určitého principu či filozofie, jak s daněním nezdravých věcí do budoucna pracovat.

V širším časovém horizontu by zdanění nezdravých potravin a tedy snížení jejich konzumace vedlo k šetření veřejných prostředků. „Zvýšená konzumace škodlivých potravin nás stojí vyšší částky ve zdravotnictví,“ upozornil.

O které nezdravé potraviny by se konkrétně jednalo, zatím není jasné.

2) Po dálnici až 150 km/h

Na vybraných úsecích dálnic by se mohlo do budoucna jezdit až 150kilometrovou rychlostí. Zavést vyšší rychlost však bude možné až po odborném posouzení bezpečnosti. O jaké úseky by se mělo jednat, se v programu nepíše.

U dálnic chce budoucí vláda také budovat více odstavných ploch pro kamiony. Pro výstavbu by měly být přednostně využívány brownfieldy. Tam, kde intenzita provozu nepotřebuje dálnici, chce nová koalice také zvýšit kapacitu silnic I. tříd.

3) Na rodičovskou budou moci jít i prarodiče

Nová vláda si klade za cíl větší flexibilitu péče o děti v rodině. Když se rodiče rozhodnou jít dříve do práce, na rodičovskou dovolenou budou moct jít se svými vnoučaty prarodiče.

Koalice chce zaměstnanost rodičů posílit i podporou kratších pracovních úvazků. Ty by mohly mít úlevy na pojistných odvodech.

4) Příprava na teroristický útok

Pomoct se zvládáním různých krizových situací, třeba teroristického útoku nebo živelních katastrof, by měla systematická příprava občanů. Kurzy by se týkaly zejména středoškoláků, pro veřejnost je koalice navrhuje jako dobrovolné.

Budoucí vláda chce rovněž pokračovat v popularizaci aktivních záloh.

5) Přesun úřadů mimo Prahu opět na scéně

Budoucí vládnoucí koalice ve svém programu slibuje, že „u vybraných centrálních úřadů provede analýzu jejich přesunu do regionů“. Jde o prověření nápadu, který už v minulosti prosazovalo hnutí STAN. Obdobný návrh Poslanecké sněmovně naposledy předložilo přesně před rokem.

„V regionech naleznou úřady i dostupnější pracovní sílu. Sehnat kvalitní odborníky, ať už právníky, inženýry či pracovníky v IT, je v hlavním městě čím dál obtížnější. Zmenšení rozdílů mezi regiony je výhodné pro regiony i centrum. Prospěje to všem,“ vysvětloval tehdy poslanec Jan Farský.

Podle tehdejšího návrhu se měl přesun týkat 15 úřadů. Příklady: Český báňský úřad by se měl přesunout do Ostravy, Státní zdravotní ústav do Karlových Varů, Drážní inspekce pak do Pardubic.

6) Snazší nalezení lékaře

Najít volného zubaře, dětského lékaře či gynekologa je v řadě regionů problematické. Lékařů je málo a nové pacienty přibírají ojediněle. Nalezení specializovaného lékaře by podle návrhu koalice mohlo být jednodušší díky digitalizaci.

Ve spolupráci s pojišťovnami chce zavést elektronické monitorování volných kapacit u vybraných lékařských specializací.

Masivnější finanční podporou chce rovněž tyto lékaře motivovat k otevření praxe v menších obcích a odlehlejších regionech. K tomu by měl pomoct systém bonifikací.

7) Stopka nedemokratickým státům

V části programu týkající se obrany koalice jasně deklaruje: „Nedemokratickým státům neumožníme přístup ke klíčové infrastruktuře ČR.“ Týkat se to bude případů podobných třeba dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Tam se stávajícím opozičním stranám podařilo prosadit, aby se jí nemohly účastnit firmy z Ruska a Číny.

8) Větší význam zemního plynu

I pod tíhou současné krize na trhu s energiemi chce nová vláda prosadit zvýšení významu zemního plynu. Ten by měl sloužit jako přechodný zdroj k vyrovnávání výkyvů.

„Nárůst jeho podílu nás ale nesmí geopoliticky ohrozit,“ stojí v prohlášení. Vláda se proto zaváže k tomu, že se bude snažit získat podíl na terminálu LNG v sousední zemi. Aby tak Česko mělo přístup k více zdrojům.

9) Více „biopůdy“

Čtvrtina zemědělské půdy v Česku by se do roku 2030 měla přesunout do režimu ekologického zemědělství. Minimálně desetina zemědělské půdy by pak ve stejném časovém období měla aktivně chránit opylovače a celkovou biodiverzitu formou tvorby mezí, nárazníkových pásů, větrolamů, úhorů a podobně.

V erozí ohrožených oblastech chce budoucí vláda zavést maximální výměru 10 hektarů. Podle protierozní vyhlášky, která platí od letošního července, mohou zemědělci v takových oblastech obhospodařovat půdní bloky o velikosti maximálně 30 hektarů. Šlo by tedy o trojnásobné zmenšení současné plochy.

10) Český národní pták

Kromě přísnějšího postihování viníků ekologických havárií, budování zdrojů pitné vody a dalších pro české životní prostředí důležitých věcí, myslí koalice i na drobnosti. Zvýšit zájem o ochranu životního prostředí mezi mladými proto chce vybráním nového českého symbolu – národního ptáka.

Vybírat ho mají formou ankety děti na základních školách. Stát ji spustí s pomocí České ornitologické společnosti.

Reklama

Doporučované