Hlavní obsah

Deset kroků, jak se chovat v době koronavirové pandemie

Foto: Profimedia.cz

Dodržování doporučeného chování může být jednou z cest, jak šíření viru v populaci zpomalit.

Reklama

Lidí nakažených novým koronavirem v Česku stále přibývá. Na místě je opatrnost – dodržování zavedených opatření i důraz na hygienu. Přinášíme přehled nejdůležitějších zásad, na které byste při obraně před infekcí měli pamatovat.

Článek

1. Nepodceňujte hygienu

Koronavirus, který způsobuje onemocnění COVID-19, se přenáší kapénkovou cestou, zpravidla z člověka na člověka při úzkém kontaktu. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest a inkubační doba může být až 14 dní.

Snížit riziko nákazy přitom může dodržování hygienických pravidel, která se však často opomíjejí. Světová zdravotnická organizace doporučuje časté a důkladné mytí rukou, a to buď dezinfekčními prostředky na alkoholové bázi, nebo mýdlem a teplou vodou.

Česká lékárenská komora kromě mytí rukou doporučuje také pravidelnou dezinfekci a čistotu osobních předmětů, kterých se lidé pravidelně dotýkají, včetně displejů mobilů a tabletů.

K doporučením patří i rady ohledně respirační hygieny – kýchání do kapesníku či rukávů a používání jednorázových kapesníků, které je třeba ihned po použití vyhodit.

2. Konec cestování

Úřady už dříve doporučovaly vyhnout se při cestování ohniskům nákazy. Od čtvrtka vláda přitvrdila – vyhlásila nouzový stav a současně zakázala cestování do rizikových oblastí. V pátek pak oznámila, že od půlnoci z neděle na pondělí zavírá hranice úplně. Respektive nesmějí cestovat cizinci do Česka a Češi do ciziny, vyjma konkrétních příkladů.

Výjimky se vztahují například na ty, kdo za hranice vyrážejí za prací. Ale maximálně do stokilometrové vzdálenosti.

Než dojde k úplnému zavření hranic, tak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) od půlnoci z pátku na sobotu zavede kontroly na 11 hraničních přechodech s Německem a Rakouskem. Češi ze zahraničí se vrátit mohou, při cestě z rizikových oblastí budou muset podstoupit karanténu. Podrobně o tom informuje Ministerstvo vnitra na svých webových stránkách.

Rizikové jsou podle nařízení vlády tyto země: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Dánsko a Francie.

Hamáček také uvedl, že vláda zastavila vydávání víz i přijímání žádostí o ně. Nebudou se vydávat ani nová povolení k pobytu nad 90 dní, rozhodování o nich úřady přeruší. Pro aktuální informace mají lidé sledovat portál Ministerstva zahraničí.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Seznam hraničních přechodů, kde lze v době vyhlášeného stavu nouze překročit hranici.

3. Držte se mimo davy

Nákaza se snadněji šíří v uzavřeném prostředí, kde se pohybuje velké množství lidí, kteří jsou v úzkém vzájemném kontaktu. Proto odborníci doporučují vyhýbat se nákupním centrům, přeplněným dopravním prostředkům nebo akcím s velkým počtem lidí.

Právě kvůli rizikům spojeným s velkými shromážděními lidí vláda mimo jiné zakázala akce s účastí přesahující 30 lidí, který platí od pátečních 6 hodin ráno do odvolání.

Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce, veřejné i soukromé. V čase mezi 20:00 a 6:00 zavřou od pátku provozovny stravovacích služeb.

Vláda také uzavírá tržnice.

Ačkoliv MHD ani nákupní centra do mimořádného opatření zatím nespadají, měli by v nich lidé dodržovat zmiňovaná pravidla chování a po příchodu domů si důkladně umýt ruce.

4. Hlídejte si příznaky možného onemocnění

Podle webu Ministerstva zdravotnictví se onemocnění po týdnu od nákazy projeví horečkami, které neustupují. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle. Neplatí ale, že každý, kdo má teplotu nebo respirační potíže, trpí COVID-19.

V případě obav by lidé nicméně neměli osobně vyrazit do nemocnice nebo do čekárny u doktora. Je třeba, aby telefonicky kontaktovali svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde mu poskytnou informace o dalším postupu.

5. Ochrana nejvíce zranitelných

Čím dál naléhavější je potřeba ochránit nejvíce zranitelné skupiny obyvatel, mezi které patří senioři a chronicky nemocní lidé. Zakázané jsou proto návštěvy v domovech pro seniory nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných.

I senioři a chronicky nemocní, kteří nejsou v těchto zařízeních, by se měli chránit – například udržováním bezpečné vzdálenosti alespoň dvou metrů od osob v okolí. Epidemiolog Rastislav Maďar v rozhovoru pro Seznam Zprávy například upozornil, že by si prarodiče měli takový odstup udržovat i od svých vnoučat, u kterých například nemoc může probíhat i bezpříznakově.

6. V karanténě buďte zodpovědní

Nejvíce zranitelné skupiny obyvatel pomáhá chránit i opatrný přístup zbytku populace. Hygienici stále vyhledávají lidi, kteří se setkali s už diagnostikovanými pacienty, a mohou být nakaženi, přestože o tom sami ani nevědí. Hygienické stanice je proto hlásí praktickým lékařům a ti pak na dálku nařizují karanténu v délce 14 dnů. Právě tak dlouhá je podle dosavadních poznatků doba, během které se nákaza může projevit. Mimořádné opatření vlády nařizuje karanténu všem, kteří se vrátí z výše vyjmenovaných 15 zemí.

Pokud má člověk karanténu nařízenou, měl by zůstat doma, sledovat svůj zdravotní stav a změny hlásit. Podle doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) by se lidé v karanténě měli izolovat i od rodiny. Nákup se doporučuje objednat online, koupelnu užívat jako poslední a řádně po sobě uklidit. Separovat je třeba i odpadky včetně kapesníků.

„Měli byste zůstat v dobře větratelné místnosti s oknem, které se dá otevírat, a pokud to lze, měli byste být separováni od ostatních osob v domácnosti,“ uvedl ústav. Ideální je podle něj používat samostatnou koupelnu. Pokud to není možné, nezbytný je její pravidelný úklid.

7. Sledujte nařízení vlády

V souvislosti s pandemií koronaviru přijalo Ministerstvo zdravotnictví a vláda řadu mimořádných opatření, jejichž cílem je postup nákazy v Česku zpomalit. Kromě už zmíněných mezi ně patří uzavření základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol, zákaz vývozu respirátorů FFP3 nebo dezinfekčních přípravků na ruce.

Dohledem nad tím, zda lidé dodržují karanténu, byli pověřeni policisté ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Lidem, kteří nebudou pravidla izolace dodržovat, hrozí pokuta až tři miliony korun.

8. Na koho se obrátit

V případě obav nebo nejasností ohledně šíření onemocnění COVID-19 se lidé mohou obracet na infolinky Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci jsou k dispozici denně na číslech 724 810 106 a 725 191 367. Informace ale poskytují i krajské hygienické stanice nebo zdravotní pojišťovny a lékaři.

9. Nevěřte hoaxům

Obav, které vzbuzuje nový koronavirus, využívají šiřitelé falešných zpráv. Kromě vyložených mýtů o tématu koluje i řada nepřesností a polopravd. Ve výsledku hoaxy pouze zhoršují boj s nákazou, a mohou dokonce poškodit zdraví. Seznam Zprávy už dříve přinesly přehled mýtů a faktů okolo nemoci.

10. Vyhněte se nemocným

Pravidlo, které zní jako samozřejmost, přesto ho lidé podceňují. Zjevně nemocným lidem je vhodné se pokud možno vyhnout. Pokud například vykazuje některý z cestujících na palubě letadla znaky respirační choroby, je třeba, aby na věc byla upozorněna posádka. Těsně před přistáním může kontaktovat dispečink letiště a následně na palubu letadla povolat lékaře.

Reklama

Doporučované