Hlavní obsah

Deset let od finanční krize. Mohla by se historie opakovat?

Obraty na Wall Street jsou vysoké. Co ale menší spotřebitelé?Video: Jan Marek, Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Experti mají na toto téma smíšené názory. Obchodníci s akciemi si chválí stabilitu trhu, růst profitů korporátních firem, vyvážení nezaměstnanosti. Finančníci a odborníci se obávají deregulací bank.

Článek

Polovina září roku 2008 byla zlomová pro celosvětový ekonomický sektor. Ve Spojených státech propukla finanční krize. Naplno ji spustil pád velké americké banky Lehman Brothers.

Nyní je to již deset let od toho rozhodujícího momentu a američtí ekonomičtí odborníci jsou v rozporu. Je možné, že by se historie mohla opakovat?

„Byla tam úzkost. Byl tam strach a beznaděj... Přibližně na rok to změnilo celý finanční průmysl. Následující den tady chodili lidé s krabicemi opouštějící zaměstnání. Více než 25 tisíc lidí ztratilo svou práci. Myslím, že to nyní znovu nehrozí. Trh ukazuje, co zamýšlí, a kam směřuje. Peníze v něm skutečně jsou,” tvrdí obchodník s akciemi na americké burze Peter Tuchman.

Obavy z deregulace malých bank

Jiní experti, především lze pak citovat ekonomickou rubriku serveru CNN Money, se obávají spíše o menší soukromníky, které by měla od krachu chránit nově zavedená regulace. To potvrzují i advokáti.

„Po krachu byla schválena Dodd-Frankova reforma a zákon o ochraně spotřebitele. Ten zahrnoval i vytvoření úřadu pro ochranu spotřebitelů. Vláda ve Washingtonu spolu s novým ředitelem úřadu naneštěstí nejsou tolik oddaní tomuto záměru. Spotřebitele nadále nestaví nad zájem průmyslu,” zmínila právnička zabývající se finančním právem Beverly Brown Ruggiová.

Zatímco někteří chválí průhlednost burzy, směřování a množství peněz na ní, korporátní profity nebo stabilizovanou míru nezaměstnanosti, jiní se obávají slábnoucí regulace bankovních systémů.

Spotřebitelé nejsou nadále tolik chráneni

Dodd-Frankova reforma se setkala se zásadní změnou letos na jaře. Senátoři banky s aktivitou nižší než 250 miliard dolarů osvobodili od dohledu supervize, tedy i od povinnosti poskytovat úřadům údaje o půjčkách.

Komise pro vyšetřování finanční krize se shodla na tom, že krach na burze před deseti lety byl předvídatelný, mohli za něj lidé a také se mu mohli vyhnout.

Stála za ním právě nedostatečná bezpečnost a dohled nad pravidly a nároky na úvěry menších bank. Tyto aspekty podle komise vedly k vnitřnímu rozkladu jinak neochvějných velkých amerických institucí s financemi.

Současné politicko-ekonomické profilování Donalda Trumpa k nové krizi podle některých odborníků opět směřuje.

Reklama

Doporučované