Hlavní obsah

Deset let po své smrti je Magnitskij ospravedlněn. Evropský soud pro lidská práva obvinil Rusko

Foto: ČTK

Sergej Magnitskij zemřel v 37 letech v ruském vězení.

Reklama

Obvinil vysoce postavené hodnostáře z daňových úniků a sám se za ně ocitl za mřížemi. Po necelém roce stráveném ve vazbě za podivných okolností zemřel. Jeho smrt podnítila vznik amerického zákona umožňující sankce proti Rusům podezřelým z porušování lidských práv. V případu ruského auditora a právníka Sergeje Magnitského Evropský soud pro lidská práva po deseti letech od jeho smrti obvinil Rusko z „vícenásobného porušování“ práv.

Článek

Rusko bylo Evropským soudem pro lidská práva odsouzeno za „vícenásobné porušování“ lidských práv v případu právníka Sergeje Magnitského, který před deseti lety za podivných okolností zemřel v ruském vězení. Soudci ve Štrasburgu potvrdili, že Magnitskij zemřel na následky brutálního zacházení strážníky a kvůli neposkytnutí lékařské péče.

Příběh Sergeje Magnitského

Moskevský daňový auditor Sergej Magnitskij byl také daňovým právníkem největšího zahraničního investičního podniku v Rusku, londýnského Hermitage Capital Management. Jeho zakladatele Billa Browdera prezident Putin vypověděl ze země a z Browderovy kanceláře za pomocí zkorumpovaných úředníků a policistů zmizelo 230 milionů dolarů. Vlastnictví tří Browderových dceřinných společností se záhadně proměnilo a bylo vyplacené jako sleva na dani.

Toto korupční spiknutí se Magnitskému podařilo vyjasnit. V rámci prošetřování případu byl ale sám v listopadu roku 2008 zatčen za údajnou spoluúčast na těchto daňových podvodech. Trest ve vazbě mu byl neustále prodlužován a 16. listopadu 2009 tehdy 37 letý Magnitskij zemřel přímo ve vězení. Jako příčinu smrti označil vězeňský lékař toxický šok a srdeční selhání způsobené pankreatitidou. Magnitskij přitom opakovaně žádal o lékařskou pomoc, vyhověno mu však nebylo. Vězeňská stráž mu navíc způsobila několik vážných zranění gumovým obuškem.

Průběh soudu

Jeho smrt vyvolala mezinárodní pobouření. Počáteční vyšetřování ruské prezidentské rady pro lidská práva dospělo k závěru, že byl Magnitskij surově mlácený a byla mu odepřená potřebná léčba. Rusko ale pokračovalo posmrtným soudem a Magnitského v červenci 2013 shledalo vinným z daňových úniků.

Případu se ujala vdova po Magnitském, Natalya, i jeho matka. Soud za lidská práva trval více než 10 let. Jeden z mluvčích soudu uvedl, že některé případy trvají podobně dlouho kvůli obtížným okolnostem.

V rozsudku Evropského soudu pro lidská práva stojí výčet obvinění z porušení několika článků Evropské úmluvy o lidských právech – ruské úřady podle něj připravily Magnitského o lékařskou péči, neprovedly dostatečné vyšetření údajné lékařské nedbalosti, držením Magnitského v přepjatých podmínkách porušily jeho práva, nedbaly důkazů, že byl mlácený vězeňskou stráží, byl držen ve vazbě neopodstatněně dlouho a jeho posmrtný soud byl z podstaty nespravedlivý.

Soud také a nařídil Moskvě zaplatit Magnitského vdově a matce 34 000 euro. Rusko se nyní může proti rozhodnutí odvolat.

Ruské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se o odvolání rozhodne v následujících měsících. Zdůraznilo však, že v souvislosti s Magnitského zatčením a zadržením nebylo zjištěno žádné pochybení a nebylo vydáno žádné rozhodnutí vyžadující přezkoumání následného soudního řízení.

James Goldston, který případ Evropskému soudu pro lidská práva předložil, uvedl, že Magnitskij a jeho rodina se konečně dočkali „určité míry spravedlnosti“ ze systému zákonů, do kterých sám vložil víru.

Zakladatel investiční společnosti Hermitage Capital, Bill Browder, za spravedlnost svého poradce Magnitského dlouhé roky vedl kampaň. Výrok soudu označil za vítězství proti ruské vládě a prohlásil, že „zcela ničí lži a propagandu o Sergeji Magnitském“.

V prosinci roku 2012 vznikl ve Spojených státech Magnitského zákon podepsaný Barackem Obamou, který uvaluje vízové a finanční sankce na ruské činitele zapojené do případů porušování lidských práv. Přijetí tohoto zákona vyvolal v Rusku rozhořčení.

Podobné právní předpisy byly schváleny i v dalších zemích, včetně Spojeného království, Kanady a tří pobaltských zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované