Hlavní obsah

Střelec zabil v potravinách ve městě Boulder deset lidí včetně policisty

Foto: Profimedia.cz

Střelba v Coloradu má 10 obětí.

Reklama

aktualizováno •

Mezi mrtvými je i policista. Podezřelého policie zajistila.

Článek

„Myslel jsem, že zemřu,“ popsal podle The New York Times 35letý Alex Arellano, prodavač v oddělení masa v obchodě King Soopers ve městě Boulder v Coloradu, které se nachází asi 40 kilometrů od coloradského hlavního města Denveru. Přibližně ve 14:30 místního času (po půl desáté večer středoevropského) uslyšel střelbu a viděl zákazníky prchat k východu obchodu s potravinami.

Muž, který nakráčel do obchodu se zbraní, začal hned střílet. Po dvou hodinách, kdy se podezřelého ze střelby podařilo zajistit, bylo na místě podle BBC 10 mrtvých včetně 51letého policejního důstojníka.

„Soucítíme se všemi zasaženými rodinami. Zemřelo nejméně 10 lidí,“ uvedla šéfka místní policie Maris Heroldová na tiskové konferenci. Zároveň zabitého policistu, který na místo činu dorazil jako jeden z prvních příslušníků ozbrojených složek, identifikovala jako Erica Talleyho. Jeho činy označila za hrdinské.

Jména dalších obětí policie odmítla zveřejnit, dokud o tragédii nebude informovat jejich rodiny.

Podezřelý je raněn a v nemocnici. Policisté podle záznamů přihlížejících svědků z místa vyvedli spoutaného muže se zakrvácenou nohou a oděného pouze do krátkých kalhot. Na tiskové konferenci nechtěli potvrdit, že jde o podezřelého.

Motiv útoku zatím není znám, právník boulderské policie Michael Dougherty podle agentury AP navíc uvedl, že vyšetřování místních, státních i federálních agentur může trvat až několik dní.

Svědek události Ryan Borowski řekl CNN, že nakupoval v obchodě, když uslyšel první výstřely. Podle svých slov nemůže uvěřit, že k něčemu takovému v jeho městě došlo.

„V Boulderu se cítíme jako v bublině a ta bublina nyní praskla,“ řekl Borowski. „Cítím se tady jako na nejbezpečnějším místě v Americe a dnes mne málem zabili za to, že jsem si chtěl koupit sladký nápoj a pytlík brambůrků,“ uvedl Borowski.

Živé záběry z útoku se objevily i na sociální síti YouTube. Na videu pořízeném očitým svědkem Deanem Schillerem bylo možné vidět nehybné jedince na zemi uvnitř i vně obchodu, z videa jsou zřejmě rovněž slyšet i výstřely. Schillerovo video bylo podle BBC součástí delšího přímého přenosu, na němž bylo možné pozorovat i pozdější příjezd policie.

„Nevím, co se děje… Slyšel jsem výstřely, jsou tu postřelení. Je tu aktivní střelec, zmizte,“ křičel podle BBC autor videa.

Místní policie nicméně varovala, aby lidé videa na sítě nesdíleli. „Nevysílejte na sociálních sítích žádné taktické informace, které uvidíte,“ napsala boulderská policie na Twitteru. Později policisté rovněž uvedli, aby se lidé schovali na jiném, asi pět kilometrů vzdáleném místě. I odtamtud totiž přicházela hlášení o „ozbrojeném a nebezpečném jedinci“. Ukázalo se však, že varování s útokem v supermarketu nesouvisela, píše CNN.

O střelbě byl informován americký prezident Joe Biden, potvrdila mluvčí Bílého domu. Biden v polovině února vyzval Kongres, aby omezil oběh střelných zbraní, připomněla agentura AFP. Podle BBC by Biden ve Spojených státech chtěl zavést přísnější legislativu, podle níž by v USA bylo složitější získat střelnou zbraň do držení.

Podle databáze sestavené agenturou AP ve spolupráci s webem USA Today byl útok z pondělního večera již sedmou masovou střelbou v USA, která se odehrála v letošním roce. K poslednímu takovému neštěstí došlo 16. března, kdy útočník zabil osm lidí ve třech různých masážních salonech v Atlantě a blízkém okolí.

Reklama

Doporučované