Hlavní obsah

Deset námořníků se pohřešuje po srážce amerického válečného torpédoborce s tankerem

Po srážce amerického torpédoborce se pohřešuje deset námořníkůVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Během posledních několika měsíců jde o druhou srážku americké válečné lodě s civilním plavidlem.

Článek

Při srážce amerického válečného torpédoborce USS John S. McCain s obchodní lodí převážející ropu nedaleko singapurského přístavu se zranilo pět amerických námořníků. Deset se jich pohřešuje.

Na místě zasahují americká letadla a vrtulníky, přítomny jsou i remorkéry. Záchranné akci asistuje singapurská námořní a pobřežní stráž a malajsijské složky, protože ke srážce došlo v malajsijských vodách Jihočínského moře.

Během dvou posledních měsíců jde již o druhou podobnou nehodu americké válečné lodě.

Letos v červnu zahynulo sedm amerických námořníků při srážce torpédoborce USS Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou v japonských vodách poblíž přístavu Jokosuka. Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda.

Americký válečný torpédoborec John S. McCain vezoucí dálkově řízené rakety byl podle vyjádření amerického námořnictva na cestě do přístavu. Časně ráno se srazil s tankerem Alnic MC dlouhým 183 metrů, který plul pod liberijskou vlajkou. Torpédoborec má poškozenou záď.

Americké plavidlo nese jméno po otci a a dědečkovi amerického senátora Johna McCaina, oba se jmenovali stejně a oba byli admirály. Podle údajů amerického námořnictva byla loď, která patří k jeho 7. flotile a jejíž posádku tvoří obvykle 230 námořníků, po srážce schopna další plavby. John McCain na Twitteru uvedl, že se za námořníky modlí.

Tanker převážel 12 000 tun ropy, ta při srážce do moře neunikla, potvrdila jeho posádka telefonicky agentuře Reuters. Podle informací singapurských úřadů na tankeru nejsou žádní zranění a lodní provoz v oblasti není narušen.

Reklama

Doporučované