Hlavní obsah

Deset procent z každé zakázky šlo na úplatky. Žalobce popsal, jak se politici z ANO podíleli na korupci

Nové zjištění v kauze zakázek na radnici Brna-střed.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z obviněných v kauze zakázek radnice Brna-střed popsal, že dostával příkázem, jaké stavební firmy má oslovit.

Článek

Korupční kauza, která se přímo týká dvou bývalých členů brněnského hnutí ANO – Jiřího Švachuly a Petra Liškutina – má další pokračování.

Seznam získal dokumenty, v nichž státní zástupce Radek Mezlík popisuje, jaké role jednotliví aktéři případu měli. Uvádí rovněž, že skupina si z každé zakázky vzala úplatek ve výši deseti procent.

Čtyři z devíti obviněných – včetně hlavní postavy případu bývalého radního Brna-střed Jiřího Švachuly – jsou nyní ve vazbě. Z ní naopak minulý týden pustil žalobce předsedu představenstva firmy KROS-stav Lubomíra Smolku. Došlo k tomu poté, co začal s vyšetřovateli spolupracovat.

Švachula a Liškutin čelí s dalšími sedmi lidmi obvinění, že ovlivňovali veřejné zakázky na radnici Brna-střed. Jak dříve zaznělo, celkově si skupina rozdělila nejméně 17,1 milionu korun. A jen Švachula měl podle žalobce inkasovat úplatky převyšující 8,8 milionu korun.

Policie se zajímá o další zakázky v brněnské kauze.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Firma KROS-stav v uplynulých třech letech získala od Brna-střed zakázky za nejméně třicet milionů korun. A podle státního zástupce plnil Smolka roli jakéhosi prostředníka mezi stavebními společnostmi a dalším obviněným Pavlem Ovčarčinem.

Žalobce Mezlík tvrdí, že Smolka měl vytipovávat společnosti a předávat jim neveřejné informace k zakázkám, které dosud nebyly vyhlášeny. V této souvislosti se policisté zajímají o zhruba dvě desítky firem.

„Od těchto společností, potažmo jejich zástupců, inkasoval (Smolka) hotovost ve výši 10 procent z ceny veřejné zakázky bez DPH, která byla úplatkem pro členy organizované zločinecké skupiny za zmanipulované výběrové řízení, kdy část z tohoto úplatku si nechal pro sebe a zbylou předal podezřelému Pavlu Ovčarčinovi,“ uvedl žalobce Mezlík v dokumentu, který Seznam získal.

Lubomír Smolka to při svém výslechu odmítl. „Je to absolutní nesmysl,“ prohlásil s tím, že žádná zakázka, kterou pro město dělali, nebyla ani o korunu navýšena.

Smolka připustil, že Ovčarčinovi předal seznam stavebních firem, které byly podle něj dobré. Co s tímto dokumentem udělal, ale již nevěděl. „Patrně to předložil na úřad (Brno-střed),“ uvedl Smolka. Ovčarčin přitom ale žádnou funkci na úřadě neměl.

Odbor investic na radnici Brna-střed vedl do svého zatčení další politik hnutí ANO Petr Liškutin. Právě přes jeho odbor všechny veřejné zakázky šly.

„Jestliže si někdo zařídil, že budou tři firmy osloveny a já dostal od nadřízeného příkaz ‚tyto firmy oslov‘, musel jsem je oslovit,“ popsal Liškutin. Jeho nadřízeným byla přitom hlavní postava kauzy: Jiří Švachula. „Jsem obětí svého zaměstnání a povolání,“ bránil se Liškutin.

Za kulisy korupční kauzy hnutí ANO. Video: Lukáš Sál

Obviněný Ovčarčin podle policistů měl vliv i na to, kdo bude na radnici Brno-střed pracovat. Na pozici šéfa techniků správy nemovitostí si tak prý dosadil svého známého Petra Kosmáka.

Kosmáka v současné době stíhá policie, ale také ten s ní nyní spolupracuje. Naopak Ovčarčin, který je ve vazbě, v tomto případě odmítl vypovídat.

V kauze zatím vypovídala zhruba desítka lidí. Jde například o zaměstnance úřadu, kteří měli zakázky na starosti. V dalších týdnech jsou pak naplánované výslechy zástupců stavebních firem.

O stížnostech proti obvinění ještě státní zástupce Radek Mezlík nerozhodl. „Někteří obvinění přislíbili další doplnění odůvodnění jejich stížností až po nahlédnutí do spisu, což se táhne, takže k mému rozhodování dojde v horizontu týdnů,“ uvedl Mezlík.

Švachula i další tři obvinění dál zůstávají ve vazební věznici poté, co je na svobodu před několika dny nepustil Krajský soud v Brně. Ten jejich stížnosti zamítl.

Po obvinění přišel Švachula i Liškutin o své funkce. Vedení ANO je navíc vyloučilo z hnutí premiéra Andreje Babiše a vrátilo jim také dary, které od nich v uplynulých letech dostalo.

Reklama

Doporučované