Hlavní obsah

Deset tisíc úředníků na jednom místě. Babišův smělý plán, nebo nesmysl?

Duel: Politici řeší, kam s armádou státních úředníků. Jan Farský (STAN) vs. Petr Stuchlík (za ANO).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nová vládní čtvrť v pražských Letňanech, nebo naopak přesunutí některých úřadů do krajů? Politici rozvíjí plány, kam s úředníky. Zatímco premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by rád vybudoval v metropoli nový komplex za deset miliard, poslanec STAN Jan Farský navrhuje přesunout některé klíčové úřady do regionů.

Článek

„Pražské Letňany jsou ideální lokalita. Je to jediné vhodné místo pro tak velký počet úředníků. Dopravně by to Letňany zvládly. V Holešovicích (druhá zvažovaná varianta pro úřednickou čtvrť, pozn. red.) je přes 40 vlastníků pozemků, a navíc by to dopravně úplně zacpalo dopravu ze severu a už teď zacpané Holešovičky,“ hájí v Duelu postoj premiéra zastupitel za ANO a neúspěšný kandidát na primátora Petr Stuchlík.

Anketa

Měla by v pražských Letňanech vzniknout nová vládní čtvrť pro deset tisíc úředníků?
Ano
24,6 %
Ne
73,4 %
Nevím
2 %
Celkem hlasovalo 3701 čtenářů.

Andrej Babiš (ANO) mluví o svém přání vystavět vládní čtvrť dlouhodobě. Případné stěhování by se mělo dotknout zhruba deseti tisíc úředníků.

S tím ale ostře nesouhlasí šéf poslanců STAN Jan Farský, autor návrhu na přesunutí zhruba pěti tisíc úředníků do krajských měst. Týkat by se to mělo 23 úřadů, mezi nimi třeba Českého statistického úřadu, Nejvyššího kontrolního úřadu nebo Generálního finančního ředitelství.

V návrhu píše, že by změna pomohla zvýšit životní úroveň v krajích, a navíc i navýšit počet vysokoškolsky vzdělaných obyvatel v jednotlivých regionech. Předloha má také setřít kulturní rozdíly a státu ulevit od pronájmu drahých budov v Praze.

„Andrej Babiš navrhuje postavit megalomanskou čtvrť na polích u metra Letňany. Taková monstrózní čtvrť by byla dopravní problém pro Prahu. Těch 10 miliard, které by to stálo, jsou vyhozené peníze,“ tvrdí Farský.

S jeho návrhem ale vláda nesouhlasí a dala mu negativní stanovisko. Proti byla některá ministerstva a úřady. I tak se ale návrhem bude zabývat Sněmovna.

Premiér by chtěl novou vládní čtvrtí srovnat Prahu na úroveň Paříže, která má také svůj areál pro úředníky. Právě ve francouzské metropoli Babiš našel inspiraci pro svůj nápad.

„Z vládní čtvrti La Défense v Paříži se po setmění stává město duchů. To není místo, kde byste chtěli trávit večer. To je příklad, jak to nefunguje. Ráno tam přijede spousta úředníků a pak zase odjedou. V Letňanech by to nebylo jiné,“ říká Farský.

Stuchlík: Vyplatí se to

Podle Stuchlíka je taková argumentace ale zbytečné strašení. Jako příklad uvádí některé velké banky, které se rozhodly přemístit své centrály ze středu metropole do okrajových čtvrtí, především kvůli tomu, že se jim to vyplatilo.

I Babiš tvrdí, že postavit úřednický komplex je ekonomicky výhodnější než platit nájmy a investovat do stávajících budov úřadů.

Vybudování úřednické čtvrti by podle Stuchlíka navíc částečně mohlo pomoci vyřešit problémy s dostupností bydlení v hlavním městě.

„Prahu trápí nedostatek rezidenčního bydlení. Jedna z cest, jak to řešit, je uvolnit budovy, které aktuálně využívá stát. Mohly by sloužit třeba muzeím, ale i jako rezidenční prostory,“ upozorňuje Stuchlík.

Šestnáct parcel pro stavbu úřednické čtvrti v Letňanech by stát mohl podle Babiše získat výměnou od Prahy za zámek na Veleslavíně. Pozemky odhaduje na hodnotu 350 milionů korun, zámeček se měl původně dražit s vyvolávací cenou 382 milionů.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ale myšlenku vládní čtvrti opakovaně odmítl. A své „ne“ řekl i hned poté, co Babiš nápad v souvislosti s veleslavínským zámkem před časem oprášil.

Reklama

Související témata:

Doporučované