Hlavní obsah

Desetitisíce Čechů podlehly nenápadné nemoci, léčí se jen stovky z nich

 

Reklama

Od ledna zmizí hrací automaty z restaurací nebo benzinových pump. Kdo bude chtít za hraní utrácet, najde je jen v hernách a kasinech. Anebo na internetu. I ten však čekají omezení.

Článek

V Česku si každý rok zahraje nebo vsadí aspoň 100 tisíc lidí. Skoro půlka z toho jsou patologičtí hráči, kteří se bez gamblingu neobejdou.

Už to je varující, ale navíc podle národního střediska závislostí přibývá nezletilých, kteří se k hazardu dostávají snadno: online.

Podle čerstvých průzkumů si tak v loňském roce třeba kostky o reálné peníze na internetu zahrálo sedm procent 16letých Čechů. Kurzové sázky, tedy tipy na výsledky sportovních zápasů, zkoušelo 6,4 procenta šestnáctiletých.

Už nyní sice existují omezení, jak mladším 18 let zakázat přístup k sázkám, ale jsou děravá. Podle odborníků hrají mladí na nelegálních serverech, které v Česku nemají licenci, a tudíž nemusí dodržovat závazná pravidla, například registraci v kamenné pobočce.

Od nového roku začne platit zákon, který omezí jak automaty v kamenných provozovnách, tak hraní online.

„Budou povinné přestávky ve hře. V casinech a hernách také nebudou podávány některé druhy zboží,“ říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Snížit by se měl i počet heren. Ministerstvo financí pro ně nastavilo limit - každá legální herna musí od Nového roku mít nejméně 15 automatů. Všechny ostatní, s menším počtem automatů, musí zmizet.

Dohlížet na dodržování nových pravidel bude Celní správa.

Po internetu jen s občankou

Změní se i poměry na internetu. Přibude regulace, ale i samotných her.

Od Nového roku se vedle kurzových sázek objeví na internetu oficiálně také třeba poker nebo ruleta.

Stejně jako teď budou muset nejdřív hráči svoji totožnost ověřit v kamenné pobočce herny. Nově by mohl k identifikaci posloužit také Czech Point.

Poker nebo ruletu doteď nabízely online jen weby, které v Česku působí nelegálně. Takové, jejichž provozovatel oficiálně sídlí v jiném státě, aby na něj nedosáhly tuzemské zákony.

Ministerstvo financí bude teď takové weby blokovat.

Podle odborníků je ovšem způsob, kterým to úřad bude dělat, nedostatečný a průměrně zdatný uživatel internetu se k online hernám stejně během pár kliknutí opět dostane.

Navíc podle drtivé většiny českého internetu je podobný krok začátkem plíživé cenzury internetu.

„Když se na internetu objeví stránka, kde bude návod na to, jak zákon obejít, zablokuje ji ministerstvo? No, pravděpodobně ano. Kde je potom ta hranice, co ještě blokovat a co už ne?" ptal se v květnu ústavní právník Marek Antoš, jeden z mluvčí iniciativy Přichází Cenzor, jak bude vypadat blokování v praxi.

Hrají tisíce, většina to nebere jako problém

Češi mají gambling rádi. Snadno dostupný je podle odhadů národního střediska závislostí víc než 400 tisícům lidí. Skoro 10 procent z nich má pak s hraním vážný problém.

Většina patologických hráčů přitom získává svůj návyk na automatech v hernách. Svoji situaci ale neřeší – buď nechce, nebo neví jak.

V loňském roce se tak podle lékařských statistik s hráčstvím ambulantně léčilo 1400 lidí a jen zhruba 550 se chtělo závislosti zbavit odvykáním za pomoci hospitalizace.

Jste patologický hráč?

Patologické hráčství, označované také jako gambling, je oficiální lékařská diagnóza. Podle té jde o poruchu, která spočívá v často opakovaných epizodách hráčství, které převládají na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků.

Jednoduše jde o stav, kdy gambling už příliš zasahuje do osobního života hráče. Pro diagnózu není třeba chodit k lékaři. Částečně si ji může hráč stanovit sám, a to zodpovězením třeba následujících otázek:

• Ztratil jste někdy čas určený k práci nebo studiu kvůli hazardní hře?

• Učinil hazard Váš život doma nešťastným?

• Poškozuje hazard Vaši pověst?

• Cítíte po hazardu výčitky svědomí?

• Hrajete někdy hazardní hru proto, abyste získal peníze, jimiž byste zaplatil dluhy,nebo vyřešil finanční problémy?

Celý test má 20 otázek a je k nalezení třeba na webu neprohrajzivot.cz. Při sedmi kladných odpovědích je jasné, že hráč problém opravdu má.

Cíl úřadů a vládních organizací je to změnit.

„Byli bychom rádi, abychom alespoň 70 procent patologických hráčů dostali do rychlého kontaktu s nějakou pomocí,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Od státu teď úředníci na osvětovou kampaň dostanou 30 milionů korun. Češi ovšem třeba jen loni prosázeli víc než 150 miliard korun. Na výhrách se jim pak většina vrátila.

Přesto přes 30 miliard zůstalo hazardním společnostem. Ty z toho zhruba osm miliard odvedly do státního rozpočtu.

Reklama

Doporučované