Hlavní obsah

Desetitisíce Novozélanďanů zahájily nové klimatické protesty

Foto: Twitter.com/tweetwithkieran

Do protestu ve Wellingtonu se podle organizátorů zapojilo 3,5 % novozélandského obyvatelstva.

Reklama

Desetitisíce lidí se dnes sešly napříč Novým Zélandem na pochodech za boj proti klimatickým změnám a zahájily tak plánované druhé kolo globálního protestu. To navazuje na mobilizaci z minulého pátku, během níž miliony lidí po celém světě požadovaly tvrdší ekologickou politiku. V pátek se opět čekají manifestace v Asii, Evropě nebo také v kanadském Montréalu, kde by měla vystoupit švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Článek

Podle organizátorů novozélandských akcí se do nové vlny „školní stávky za klima” zapojilo 170 000 lidí, což by odpovídalo 3,5 procenta obyvatelstva. Hlavní město Wellington podle agentury AP zažilo jeden z největších protestů ve svých dějinách. Studenti zde pochodovali k budově parlamentu, aby zákonodárcům doručili petici vyzývající vládu k vyhlášení stavu klimatické nouze. Podle místních médií zde bylo kolem 40 000 účastníků.

Protestů se účastní i 18letá vysokoškolačka Katherine Riversová. Ta pro AP řekla, že je načase, aby politici přestali mluvit a začali jednat. „Musíme se přestat poddávat lidem, kteří na klimatických změnách vydělávají peníze. Jde například o velké ropné společnosti nebo mlékárenský průmysl,“ řekla Riversová. „Musíme udělat změnu pro budoucnost těch dětí, které tady jsou a protestují,“ dodala.

AP podotýká, že v ulicích novozélandských měst nebyli jen studenti, kteří vynechávali vyučování, ale také mnoho dospělých. Přidala se například 83letá babička tří vnoučat Violet McIntoshová, podle níž je načase, aby politici přestali mluvit a začali jednat. Měli by prý naslouchat mladým lidem jako je „skvělá" Thunbergová.

„Na počátku toho všeho stála venku sama. Teď ji následují miliony lidí. Může na sebe být velmi hrdá,” řekla McIntoshová.

Foto: Twitter.com/NZGreens

Jeden z největších protestů v dějinách Nového Zélandu.

První kolo protestů proběhlo ve 163 zemích

Do poslední celosvětové série stávek a demonstrací za lepší ochranu klimatu se minulý pátek zapojily více než čtyři miliony lidí. Protestní akce se uskutečnily ve 163 zemích. Série celosvětových stávek a protestů začala v Tichomoří a postupně se přidávali lidé v Austrálii, Asii, na Blízkém východě, v Africe a v Evropě.

Převážně mladí účastníci protestních akcí se sdružují pod hlavičkou hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), v jehož rámci studenti místo pátečního vyučování stávkují. Vznik hnutí iniciovala právě Švédka Thunbergová, která začala u švédského parlamentu pravidelně protestovat již před více než rokem.

V pondělí se v newyorském sídle OSN konal klimatický summit, který svolal generální tajemník António Guterres. Na summitu vystoupili zástupci více než 60 zemí. Jak poznamenala britská BBC, státy jako Čína a Indie dnes v New Yorku prostor dostaly i navzdory tomu, že patří mezi největší znečišťovatele na světě. Podobně i Rusko. Vystoupila rovněž i německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země má s plněním klimatických cílů také problémy. Zástupci Česka na summitu nehovořili.

Reklama

Doporučované