Hlavní obsah

Designér Microsoftu přechází do automobilky Tesla, pracoval na rozšířené realitě

Firma Tesla má nového šéfdesignéra.

 

Reklama

Andrew Kim je odborník na rozšířenou realitu, kterou by Tesla mohla použít pro ovládání svých aut.

Článek

Tesla, firma specializující se na stavbu autonomních elektrovozů, má nového šéfdesignéra. Dle původní reportáže deníku SlashGear je jím Andrew Kim, což potvrzuje jeho profil na pracovní sociální síti LinkedIn i na Instragramu.

Andrew Kim dříve spolupracoval s Microsoftem, konkrétně například na konzoli Xbox One S. Mihl se též v Google, kde asistoval s konceptem oblíbených Chromebooků, prošel firmami Cisco Systems a Frog. Jde již o druhého zaměstnance Microsoftu, který přešel do Tesly; prvním je Yekeun Jeong, expert na počítačové vidění.

Co je však důležitější, těsně před svým přechodem do Tesly Kim pracoval pro Microsoft na vývoji HoloLens, headsetu pro rozšířenou realitu.

Rozšířená realita upravuje reálný, běžný pohled člověka a doplňuje jej o dodatečné informace, prvky a vjemy; tím se liší od známější virtuální reality, která zorné pole uživatele přímo přenáší do digitálního prostředí.

S Kimem jakožto hlavním designérem si Tesla otevírá nové dveře, o kterých se již delší dobu spekulovalo. Ačkoli se to tak na první pohled nemusí jevit, rozšířená realita má pro samořiditelné vozy Tesly velký potenciál. Excentrický majitel firmy Elon Musk se rád pouští do inovativních, experimentálních technologií. S dosud nejlevnějším elektrovozem Modelem 3 již na obzoru a stálým zdokonalováním svého autonomního systému Autopilot se Tesla může opět ponořit do experimentálních vod.

Náplní práce Kima však může být i samotný vzhled automobilů. Na Teslu se pravidelně snáší kritika, že nedokáže držet krok s konkurencí a v porovnání s ní po designové stránce ztrácí. Kim, jehož vzhled Xboxu One S i loga Microsoftu z roku 2010 sklízí obecné nadšení, je velice vhodným kandidátem i pro tuto práci.

Podle několika serverů v čele s britským Daily Mail svědčí přijetí Kima o započaté aktivní práci na rozšířené realitě. Dává to smysl. Náhrada přístrojové desky za speciální tablet s možnostmi rozšířené reality nebo vylepšení čelního skla o tutéž technologii přesně zapadá do stylu Elona Muska.

Existuje také možnost, že by Tesla nebo některá její divize mohla pracovat přímo na headsetu rozšířené reality podobnému HoloLens a vytvořit tak Microsoftu konkurenci. Možnost nasadit si na sebe helmu a vidět ven „skrz“ auto například pomocí 360stupňových kamerek má ještě větší potenciál: eliminaci mrtvých úhlů, lepší přehled o okolí nebo zvýšení bezpečnosti odstraněním oken.

Reklama

Související témata:

Doporučované