Hlavní obsah

Designér Rajlich mladší chystá před sedmdesátkou výstavy a knihy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský grafický designér Jan Rajlich mladší pracuje před 70. narozeninami na nových výstavách a knihách. Ohlíží se za svou celoživotní tvorbou a postupně také uspořádává dílo stejnojmenného otce, jenž by se letos dožil stovky.

Článek

Část pozůstalosti Jana Rajlicha staršího převzala do svých sbírek Moravská galerie Brně.

V ateliéru v Jiráskově ulici, momentálně plném archiválií, dokumentů, plakátů i knih, se Rajlich mladší nadále věnuje také vlastní tvůrčí práci. Jeho hlavní uměleckou disciplínou je plakát pojímaný jako specifická forma výtvarného projevu. Základ jeho plakátů zpravidla tvoří drobné kresby postav, pečlivě propracované linie nebo rukopisné texty. Vzniká mnoho hodin s tužkou v ruce, poté jej autor dotváří v počítači. V životě vytvořil asi 200 plakátů.

„Plakát by podle mého názoru měl fungovat tak, že jednak nese nějaký znak, něco, co přitáhne pozornost. Teoretici tomu říkají velká forma. Pak tam má být ještě něco dalšího, co si tam člověk najde, aby si mohl plakát doma pověsit i po uplynutí akce,“ řekl ČTK Rajlich.

Rukopisné texty na jeho plakátech někdy nesou jasné sdělení, jindy jde jen o volné asociace. „Občas se po letech sám divím, co jsem napsal,“ řekl s nadsázkou Rajlich, jehož plakáty tak mají i literární rovinu. Stejným způsobem, s rukopisnými texty na pozadí, pojal autor i sérii plakátů ke svým výstavám, které se od poloviny června uskuteční v rodném Vyškově a Praze a na podzim v Žilině. První menší výstavu mohou zájemci zhlédnout už nyní v brněnské hospůdce U Bosé nohy.

Sedmdesátku oslaví Rajlich mladší 10. června. Moravská galerie při té příležitosti dočasně umístí ve stálé expozici v Pražákově paláci některé Rajlichovy práce, včetně starších maleb, což je forma vyjádření, které se autor už nevěnuje. Na podzim pak Moravská galerie připravuje odloženou sérii výstav Rajlich 100 k nedožitému jubileu Rajlicha staršího, nestora českého grafického designu. Zemřel v roce 2016 v 96 letech.

V dubnu měla viset na domě Rajlichových v Jiráskově ulici pamětní deska připomínající Rajlicha staršího od sochaře Martina Skalického. Kvůli pandemii ale instalaci odložila na září. V závěrečné fázi příprav jsou monografie věnované jak Rajlichovi mladšímu, tak jeho otci.

Rajlich mladší původně vystudoval architekturu, nakonec se vydal v otcových šlépějích. Kromě vlastní tvorby v oboru grafického designu se věnuje výuce designu na Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického. Podílel se na organizaci brněnského bienále.

Dobrý plakát lze podle Rajlicha mladšího vidět i na českých ulicích, většinou jde o pozvání do divadla, na výstavu či koncert. Jinak je ale patrné, že plakáty často vznikají narychlo, čistě komerčně a podle šablon. Rajlich mladší proti tomu vnímá plakát jako prostor pro zřetelný autorský vklad. I díky tomu vystavoval či přednášel prakticky po celém světě, od Ahmadábádu po Záhřeb.

Reklama

Doporučované