Hlavní obsah

Designéři přišli s květináčem, jako origami roste spolu s květinou

Foto: Studio Ayaskan

Chytré květináče: Rostou spolu s pokojovou rostlinou.

Reklama

Potýkáte se s problémem, že vám kytky moc dlouho nevydrží? Upřímně, i já patřím mezi lidi, kterým uschne snad i kaktus. Naštěstí i sem zasáhly chytré technologie. A ty ulehčí péči i úplným zahradnickým analfabetům.

Článek

Od senzorů...

Jak se dozvíte, že vaše kytka potřebuje zalít?

Pokud to nepoznáte jinak, než že rostlina změní barvu ze zelené na hnědou, mohly by vám s tím pomoci chytré senzory. Ty stačí přes Wi-Fi propojit s vaším smartphonem. Od té doby budete vědět o vaší zeleni, kdy je vhodné jí dopřát zavlažení, nebo zda má dostatek světla. Vše se samozřejmě odvíjí od druhu monitorované rostliny, který se dá v aplikacích nastavit.

Helloplant

Na trhu je možné najít několik takových projektů. Jedním z nich je PlantLink. Ten mimo jiné může ovládat automatické zavlažovací systémy a díky solárnímu panelu může být řízen i počasím. Cena za tento senzor se pochybuje okolo 70 dolarů.

K sehnání je i levnější alternativa s názvem Helloplant. Ta se sice nedá nastavit na automatické zalévání, nicméně její cena je rapidně nižší. Nepřesahuje 26 dolarů.

...přes květináče

Dalším způsobem, jak vaší kytce pomoci, je koupit ten správný „chytrý“ květináč. Jedním z nich je Parrot pot, který v sobě obsahuje čtyři senzory podobné těm, které jsme si představili výše. Ty vám na váš telefon zasílají informace o teplotě, světle, vlhkosti a živinách, tudíž máte neustále přehled, jak se vaší kytce daří. Parrot pot se také sám postará o zavlažování, což určitě přijde vhod během delší dovolené.

Dalším podobným květináčem je Growth. Na rozdíl od Parrot potu má ale úplně jinou funkci, roste totiž společně s rostlinou. Díky jeho rozkládajícímu se „origami“ designu tak nemusíte řešit problém s přesazováním. Za tímto projektem stojí designérské Studio Ayaskan pojmenované podle zakladatelek, dvojčatech Begum a Bike Ayaskanových. Zájemci si ale musí na Growth ještě počkat.

Další chytré vychytávky pro domácí květiny najdete v tomto textu.

• Autorem článku je Tomáš Kotas z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované