Hlavní obsah

Desítkám tisíc podnikatelů hrozí, že dostanou až půlmilionovou pokutu. Kvůli EET

Pokladní certifikáty pro EET se automaticky neobnovují. Podnikatel si platnost musí pohlídat sám.

Reklama

aktualizováno •

Končí platnost prvních certifikátů pro elektronickou evidenci tržeb vydaných před třemi lety. Ty se ale automaticky neobnovují. Objevují se tak první případy, kdy podnikatel inkasuje tržbu, ale stát o tom neví. Podnikatelé si mohou o nový certifikát zažádat zdarma přes web.

Článek

„Volají nám zákazníci, že mají rozbitý platební terminál, že jim nefunguje EET,” informoval Ondřej Holoubek, mluvčí společnosti Global Payments, která provozuje většinu terminálů na tuzemském trhu.

Firma tak dnes rozesílá klientům, kteří mají EET v rámci terminálu na platbu kartami, vysvětlující e-mail. V něm je informuje, že chyba není na straně terminálu, ale že jim mohla vypršet platnost certifikátu pro EET.

Finanční správa na konec platnosti první vlny vydaných certifikátů upozornila letos v září. Podle generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové největší počet certifikátů expiruje letos v listopadu,, kdy vyprší platnost u 52 tisíc certifikátů, a v únoru 2020, kdy skončí platnost u 112 tisíc certifikátů.

Když EET nefunguje, tržby podniku se nedostanou do systému. Podnikatelům hrozí za nezaslání údajů o evidované tržbě datovou zprávou správci daně až půlmilionová pokuta.

„Situace se řeší individuálně. Pokud někdo povinnosti systematicky porušuje, je trest vyšší, ale půlmilionová pokuta zatím nepadla. Pokud jde o opomenutí, sankce bývá mírnější,“ reagoval obecně mluvčí Finanční správy Lukáš Heřtus.

Obnovit si certifikát mohou podnikatelé zdarma v internetové aplikaci EET, trvá to několik vteřin. Pak se certifikát instaluje do pokladního zařízení. Na těchto stránkách si také obchodníci mohou zjistit, do kdy jejich certifikát platí.

Není ale třeba na vypršení platnosti certifikátu čekat, protože nový lze získat kdykoli dříve. Po expiraci nebo zneplatnění certifikátu nelze již certifikát obnovit ani prodloužit. Přenos pokladního certifikátu do pokladny nebo do pokladní aplikace si musí zajistit poplatník obvykle ve spolupráci s dodavatelem pokladny nebo pokladního softwaru.

Reklama

Doporučované