Hlavní obsah

Desítky českých restaurací na protest nezavřely, zasahovala policie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Protažením otevírací doby nad rámec povolené osmé hodiny večerní se do protestu proti vládnímu nařízení zapojily nejméně desítky hospod po celém Česku.

Článek

Nejen adventní věnec na dveřích, ale i česká vlajka dnes vítaly hosty pivovarské restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku. S jídlem a pitím nemusel nikdo spěchat, podnik zůstal otevřený i po 20:00. Zaměstnanci tak protestovali proti vládnímu omezení provozní doby kvůli pandemii. Akci zhruba do hodiny ukončila policie, která hosty vyzvala k odchodu. Majitel podniku Jiří Janeček ČTK řekl, že protest splnil svůj účel. Doufá, že pokuta, kterou dostane, nebude likvidační.

V restauraci byly po nařízené zavírací době všechny stoly obsazené. Nedlouho poté na místo dorazili i policisté, zkontrolovali hosty a vyzvali je, ať restauraci opustí. Ti, kteří měli na stole jídlo, ho mohli v klidu dojíst.

Podle Janečka všichni požadavky policie respektovali. „Je to v přátelské rovině, nikdo nedělá žádné potíže. My chápeme, že jak hygiena, tak Policie České republiky vykonávají svou povinnost,“ řekl Janeček ČTK kolem 21:00. „Vyklidili jsme prostor, chováme se kultivovaně, je tady s námi udělán nějaký zápis a půjdeme všichni domů. Účel to snad splnilo a doufám, že se vláda chytne za nos,“ dodal.

A podobně to podle ČTK vypadalo v řadě dalších restauracích. Například v Praze povinnou zavírací dobu ve 20:00 nerespektovaly nejméně dvě restaurace. Jednou z nich byla smíchovská tankovna U Zlatého Jelena, druhou restaurace Šeberák v Kunraticích, odkud ale většina hostů odešla po příjezdu policie. V centru hlavního města restaurace a hospody zákaz otevření po 20:00 podle zpravodaje ČTK respektovaly.

Přes 20 restaurací, hospůdek a pivnic zůstalo dnes po osmé otevřeno na Teplicku, hosté si jejich seznam vyhledali na sociálních sítích nebo poznali podle vyvěšené české vlajky, napsala ČTK. Policisté zhruba v půl deváté přijeli i do otevřené restaurace U Rady v centru Ostravy.

Ode dneška musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté. Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření.

Reklama

Doporučované