Hlavní obsah

Desítky lesních požárů i nadále sužují Kalifornii. Plameny vyhnaly z domovů tisíce lidí

Požár v Kalifornii.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Požár v Jižní Kalifornii, který vyhnal dvanáct tisíc lidí, nejspíš založil žhář. Policii se podařilo zatknout podezřelou osobu.

Článek

Desítky lesních požárů i nadále sužují Kalifornii a hasičům se je nedaří dostat pod kontrolu. Hašení probíhá v těžko přístupném terénu a na mnoha místech v zemi panují vysoké teploty. V některých oblastech se rtuť teploměru vyšplhala nad čtyřicet stupňů.

Plameny v Jižní Kalifornii už pohltily desítky domovů a vyhnaly jejich majitele do provizorních stanovišť. Podle agentury Reuters se oheň během několika málo hodin rozšířil na plochu téměř dvacet kilometrů čtverečních. Úřady proto nařídily evakuaci komunity Idyllwild nacházející se v horách San Jacinto, východně od Los Angeles. V oblasti žije přibližně dvanáct tisíc lidí. Záchranné složky neobdržely zatím žádná hlášení o zranění.

Národní meteorologická služba v Utahu na svém twitterovém účtu ukazuje, kam až sahá kouř z požárů v Kalifornii, Oregonu a Nevadě.

Příčina požáru není zatím známá. Podle serveru cbsnews.com je ale možné, že v tomto případě za oheň může žhář. Na tísňovou linku se přihlásili svědci, kteří viděli podezřelé vozidlo poblíž vzniku požáru. Kalifornské dálniční hlídce se následně podařilo zmíněného řidiče zadržet.

Jiný požár poblíž města Clayton, ležícího severně od San Francisca, spálil nejméně dva domy. Škody se úřadům zatím nepodařilo spočítat. V blízkosti Yosemitského parku bojuje přes tři tisíce hasičů s plameny téměř čtrnáct dní a živel se jim zatím podařil dostat pod kontrolu pouze z pětadvaceti procent. Včera byla národní rezervace dokonce částečně kvůli kouři v okolí uzavřena.

Reklama

Související témata:

Doporučované