Hlavní obsah

Desítky let fotil „razovity“ region. Takhle zdokumentoval proměnu Ostravska

Petr Sikula, průkopník ekologické fotografie, vystavuje v ostravské galerii své apokalyptické snímky, které mu přinesly věhlas i cenzurní problémy.

Reklama

Článek

Raketový start zaznamenal Petr Sikula díky členství v tehdy zřejmě nejznámější fotografické skupině z Brna - Epos. Roku 1969 se však odstěhoval do Ostravy, kde se v průběhu 70. let vypracoval v elitního fotografa krajiny a architektury; nejprve jako podnikový fotograf ostravského Stavoprojektu a později jako fotograf na volné noze. Stal se jedním z nejvýznamnějších fotografů Ostravska.

V průběhu 70. a 80. let Sikula nasnímal tisíce fotografií ostravských novostaveb a uměleckých děl v architektuře, které dnes představují neocenitelný doklad jedné rozporuplné epochy.

+14

V tematice ostravských krajin pak autor objevil aktuální a tehdy velmi originální námět.

Apokalypticky atraktivní ostravské krajiny se také časem staly skrze Josefa Velka, redaktora časopisu Mladý Svět, jednou z ikon nesměle počínajícího ekologického hnuti, ale přinesly Sikulovi i cenzurní problémy.

Foto: Petr Sikula

Akt 1, 1973–1975.

Výstava s názvem Krajina, jejímž kurátorem je Pavel Vančát, je jubilejním průřezem autorovým celoživotním dílem. V ostravské galerii Fiducia potrvá do 14. prosince.

Petr Sikula (*1941)

Foto: Milan Borovička

Petr Sikula, 80. léta

  • Již koncem 60. let se etabloval jako člen legendární brněnské skupiny Epos.
  • V roce 1969 přesídlil do Ostravy, kde se stal průkopníkem ekologické fotografie (cyklus Ostravské krajiny, 1971–1974), ale jako fotograf ostravského Stavoprojektu také pilným dokumentátorem rozvoje Ostravska.
  • Od roku 1978 je registrován jako fotograf na volné noze, v průběhu 70.–80. let minulého století pořizuje řadu dokumentů ze svých exotických cest.
  • Od 90. let se pak soustředí na fotopublikace a kalendáře o Severomoravském kraji.

Reklama

Doporučované