Hlavní obsah

Stovka mrtvých a více než 4000 raněných při protestech. Nejezděte do Iráku, vyzývají úřady

Protesty v Iráku.Video: Reuters

 

Reklama

Nejméně 100 mrtvých si vyžádaly v posledních dnech protivládní demonstrace v Iráku, uvedla agentura AFP s odvoláním na iráckou vládní komisi pro lidská práva. Většina obětí podle této bilance pochází z řad demonstrantů, protestujících od úterý proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům. Mezi mrtvými je ale také nejméně šest policistů, dodala AFP s odvoláním na zdroje z řad zdravotníků a policistů.

Článek

Demonstrace se odehrávají v Bagdádu a v několika regionech na jihu země, obývaných převážně šíity.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí v pátek uznal požadavky demonstrantů za oprávněné. Demonstrace ale přes jeho slova neustaly, naopak zesílily. Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval k demisi kabinetu a k uspořádání předčasných voleb za mezinárodního dohledu. Ke kritikům se v pátek připojil i irácký nejvyšší šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání.

Současné protesty jsou nejsilnější od začátku vlády Mahdího, který do premiérské funkce nastoupil před necelým rokem. Infrastruktura v zemi je po desetiletích ozbrojených konfliktů v troskách. V současnosti zažívá Irák vzácné období míru, podle mnoha občanů jej však vláda dostatečně nevyužívá k obnově země.

Události v Iráku vzbuzují pozornost v zahraničí. OSN vyzvala k rychlému vyšetření policejních zásahů. Tři státy v oblasti Perského zálivu – Kuvajt, Bahrajn a Katar – nedoporučují svým občanům cestovat do Iráku; ti, kdo tam nyní jsou, mají neprodleně odjet.

České Ministerstvo zahraničí dlouhodobě varuje před cestou do Iráku s ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci, riziko únosu, zranění či usmrcení.

Reklama

Související témata:

Doporučované